Publicado 22/03/2019 13:22

Els productors de Poma de Girona reivindiquen el "producte de proximitat" davant de les varietats importades

El sector alerta que la meitat d'aquesta fruita que es ven en supermercats espanyols prové d'Itlia i de Frana

ACN

Girona.-Els productors de la Indicació Geogrfica Protegida (IGP) Poma de Girona reivindiquen el consum del "producte de proximitat" davant de les varietats importades d'altres pasos. El sector alerta que, actualment, la meitat de les pomes que es venen als supermercats espanyols provenen d'Itlia i Frana. Els productors es reuniran aquesta tarda a Girona amb motiu de l'assemblea anual de socis, que enguany ha concedit la distinció Poma de Girona al director del Centre de Gentica Cardiovascular d'Institut d'Investigació Biomdica de Girona, el cardileg Ramon Brugada. Brugada ha remarcat la importncia de consumir la fruita d'aquí per "protegir l'economia local i el medi ambient".

Segons IGP Poma de Girona, a l'estat espanyol es consumeixen cada any 480.000 tones de pomes, de les quals aproximadament 200.000 són d'importació. En aquest escenari, els productors del sector reivindiquen el seu "esfor" per tenir la poma "més sostenible del mercat". I és que, segons diuen, el consum de productes locals ajuda a reduir les emissions de CO2, els plstics, embalatges i fomenta "l'economia del territori". En aquest sentit, el sector impulsa diversos projectes com ara el que agrupa tres empreses de la IGP (Girona Fruits de Bordils, Fructícola Empord de Sant Pere Pescador i Giropoma Costa Brava d'Ull). Es tracta del programa 'Hot Climate Programme', que permetr comercialitzar varietats de pomes adaptades a climes clids i que, en deu anys, preveu acabar amb les importacions al mercat espanyol. La iniciativa, d'abast internacional, compta amb la participació de científics neozelandesos i permetria a la IGP incrementar en un 50% la producció de poma, passant de les 80.000 tones anuals produdes a les 120.000. "A mig termini, entre Girona i Lleida s'han de cobrir les més de 200.000 tones de poma que venen de fora", assegura el president de Poma de Girona, Lloren Frigola. A més, el projecte ha de permetre reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera perqu no caldr transportar tantes pomes d'altres pasos i, d'altra banda, rebaixar l'anomenada petjada hídrica, perqu aquestes varietats adaptades no necessitaran tanta aigua. Actualment, el sector de la poma a Girona dona feina a unes 3.000 persones. "Els pasos que importen massa acaben empobrint-se", assegura Frigola, que reivindica també que Poma de Girona com "la més sostenible". De fet, diu, algunes grans cadenes de supermercats ja han deixat de vendre aquesta fruita de fora per encara són una majoria les que comercialitzen pomes conreades a uns 2.000 km de distncia i, fins i tot, provinents de hemisferi sud. A banda d'aquesta iniciativa, fa temps que els productors del sector, en collaboració amb l'IRTA-Mas Badia, fan diverses accions per aconseguir una poma més sostenible. Entre elles, la utilització en els seus camps de sondes d'aigua del sl connectades a Internet que permeten un estalvi d'aigua d'entre el 25 i el 30%. També utilitzen mtodes biolgics de control de plagues. La demarcació de Girona és un dels únics territoris d'arreu del món amb gairebé un 100% de la superfície de producció coberta amb el mtode de la confusió sexual contra la 'carpocapsa', la principal plaga de la pomera. Aquest sistema es caracteritza per la difusió de substncies químiques que provoquen la desorientació del mascle i eviten l'aparellament. Lús de marro i el compostatge com a adob orgnic, la fusta renovable en lembalatge i els usos de biofilms i bioplstics biodegradables són altres de les accions futures que duran a terme els productors de Poma de Girona. Poma de Girona, a més, est treballant en una campanya de promoció del seu producte perqu els hotels puguin oferir una poma als tots el seus clients com a obsequi de benvinguda, tot associant la marca Girona i Poma de Girona a salut i territori. Líder del sectorLa IGP Poma de Girona és la primera productora de la península ibrica, amb 80.000 tones anuals produdes per Giropoma, Girona Fruits i Fructícola Empord. Globalment, les tres empreses agrupades sota aquest paraigües, creat lany 2003, sumen 80 productors de l'Alt Empord. Baix Empord, Girons, La Selva i el Pla de l'Estany.En els darrers anys, Poma de Girona ha exportat entre el 10% i el 25% del total de la seva producció a pasos d'frica, Llatinoamrica i del Golf Prsic. Actualment, a la demarcació de Girona hi ha 2.284 hectrees de pomeres, de les quals el 84% (més de 1.700 hectrees) formen part de la IGP. Sota aquest segell es comercialitzen pomes de les varietats Golden, Gala, Red Delicious i Granny Smith.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés