Publicado 21/08/2019 12:22CET

Els productors gironins preveuen una collita de 87.180 tones de poma, un 12% més que l'any passat

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'absncia de grans pedregades, glaades i episodis de vent expliquen las bones perspectives d'aquesta campanya

ACN

Canet de la Tallada.-Els productors de poma de les comarques gironines preveuen una collita de 87.180 tones, un 12% més que la campanya de l'any passat i la millor dels últims tres anys. L'absncia de grans pedregades, glaades i episodis de vent que ens els darrers anys van afectar negativament les collites expliquen les bones perspectives que s'esperen per a aquesta temporada. La collita de la Indicació Geogrfica Protegida (IGP) Poma de Girona arrenca aquest dimecres amb les varietats més primerenques i s'allargar fins a finals d'octubre. Totes les varietats conreades a la demarcació preveuen incrementar la producció per destaca sobretot laugment dun 39% de la varietat Fuji, que passar del 6.699 tones produdes lany passat a les més de 9.300.

Si les previsions es compleixen, Poma de Girona tindr aquest any la millor collita des del 2017. Els productors de la IGP preveuen recollectar més de 87.000 tones, una xifra que supera de llarg les 77.539 recollides l'any passat i les 79.300 que es van recollectar fa tres anys. El bon clima ha perms recuperar part dels quilos perduts fa un any per les glaades, pedregades i el vent i ha fet avanar també la collita entre 3 i 7 dies respecte del 2018, a la demarcació de Girona. El president de Poma de Girona, Lloren Frigola, ha afirmat que aquest augment ha vingut "sobretot per les nits clides" que s'han registrat durant els mesos d'estiu.Els productors preveuen que totes les varietats conreades incrementin la producció per destaca especialment la poma Golden, amb una previsió de 26.250 tones; seguida de la Gala, amb 22.314, la Granny Smith (11.270) i les varietats vermelles (10.780). La Fuji, per la seva banda, incrementar la producció en un 39%, passant de les 6.699 tones produdes l'any passat a les més de 9.300 previstes. La producció gironina representar aproximadament el 29% del total de lestimada a Catalunya, que enguany es preveu tancar amb prop de 300.000 tones, un 11% més que fa un any quan es va registrar la pitjor collita dels darrers cinc anys. A Catalunya també es preveu un avanament de a collita dentre 3 i 5 dies.Adaptacions al canvi climticPart de l'augment de la producció de Poma de Girona prové també de les adaptacions que estan portant a terme els 80 productors a les noves condicions climtiques. Frigola ha destacat que des de fa sis anys estan renovant "un 10% anual" les plantacions de pomes de la varietat Gala. Els nous arbres es planten pensats perqu creixin "com una paret". Aix fa que "la poma absorbeixi el sol durant tot l'any".En conseqüncia, els compradors veuran que cada vegada la poma de Girona compta amb més color i també és més dola. Dins de l'adaptació per combatre el canvi climtic, els productors també estan installant xarxes per prevenir les pedregades i evitar danys pel vent. A més han installat un nou sistema de rec intelligent que permet estalviar un 25% del consum d'aigua.Poma de Girona és una Indicació Geogrfica Protegida (IGP) en la qual sagrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ull) i Fructícola Empord (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectrees productives distribudes entre les comarques del Baix Empord, lAlt Empord, la Selva i el Girons.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés