ACN
Valls.-Els productors de calots de Valls retarden el conreu a l'espera de la reobertura dels restaurants. Si en un any normal els pagesos estarien forant el cultiu per poder vendre els calots primerencs, la pandmia est causant l'efecte contrari. Ara l'objectiu és evitar que el calot es faci gros abans que puguin obrir els restaurants, on es ven el major volum de la producció. Pendents d'aquest moment, els productors de la IGP Calot de Valls rumien estratgies per evitar que el coronavirus els torni a espatllar la temporada, com va succeir al mes de mar -amb un 25% de la collita perduda. Alguns han llenat la tovallola i han desistit de tornar-ne a plantar. Les pluges de les darreres hores fan créixer un conreu que enguany es vol frenar.
El coronavirus torna a sacsejar el calendari de les calotades. La temporada passada ja es va veure afectada -cosa que va obligar els pagesos a deixar calots sense collir i llaurar la terra- i aquesta prcticament encara ni ha arrencat. El tancament de restaurants obliga els productors a aguantar els calots a la terra i intentar que no facin via i avancin massa de pressa. "Poca aigua, poc adob i no córrer massa a calar perqu no s'estirin tant", diu el president de la IGP Calot de Valls, Francesc Xavier Amill, en declaracions a l'ACN. Així se les han d'empescar els pagesos en el mes que es dona el tret de sortida a la temporada de calots. De posar l'accelerador a clavar el fre.Malgrat que la temporada comena al novembre, l'poca alta de consum no arriba fins a finals de gener i es manté fins a Setmana Santa. D'ara a finals d'any, el percentatge de consum i venda de calot és mínim. És per aix que Amill opina que les restriccions "més val que s'apliquin ara que després" i que, "a partir de l'inici de 2021 l'activitat es reactivi". Malgrat que els socis de la IGP estan preocupats per les perspectives del sector, la majoria d'agricultors van plantar el cebollí entre mar i abril. Altres van plantar-ne el 50% i n'hi ha que no n'han fet. "Els pagesos som tossuts i la majoria n'hem fet igual, si bé enguany de ben segur que la producció de calots ser inferior", apunta.A tot aix, entre els restauradors de la zona hi ha certa inquietud no hi hagi suficients calots per cobrir tota la temporada. A l'Alt Camp hi ha una cinquantena de restaurants que ofereixen menú de calots a les seves cartes. En poca de calotades fan caixa. El restaurant Casa Flix, que també disposa d'hotel, ofereix una promoció d'allotjament i calotada, amb molta demanda, ara totalment parada. Un altre restaurant, El Ganxo, a Masmolets, ja fa anys que només obre en els mesos de calots. Un missatge al seu contestador automtic informa els clients que romanen tancats per l'actual situació de pandmia, per amb moltes ganes de poder obrir portes i oferir calots.Malgrat que la pandmia va obligar a donar per perduda la recta final d'una temporada que es preveia de rcord, es van collir prop de 18 milions de calots etiquetats com a IGP Calot de Valls, que agrupa una cinquantena de productors de quatre comarques tarragonines. Enguany la IGP també preveu molt bona collita. Els productors es plantegen vendre els calots cuits, pensant que molts renunciaran a muntar calotades amb família i amics en masies particulars per la limitació de les trobades de mxim sis persones. També es llanaran campanyes per xarxes socials per promoure que es cuinin calots a les cases, usats com a ceba dola, tal com es va fer l'any passat, amb gran seguiment.