Publicado 30/07/2019 09:39CET

Els paisatges agrícoles amb parcelles petites i variades fomenten la biodiversitat

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Segons una recerca internacional liderada per Frana amb la participació d'investigadors de la UdL, UAB i del CTFC

ACN

Lleida.-Crear un paisatge agrícola amb parcelles petites i diferents tipus de conreus beneficia la biodiversitat de plantes i animals més que incrementar hbitats semi-naturals, segons una recerca internacional que acaba de publicar la revista nord-americana PNAS. En l'estudi, liderat per l'Institut Nacional de Recerca Agronmica de Frana (INRA) i el Centre Nacional per la Recerca francs (CNRS), han participat investigadors del grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida (UdL), del Centre de Cincia i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals de l'Autnoma de Barcelona (CREAF UAB). També de les universitats d'Alacant, Múrcia i Rey Juan Carlos; així com d'altres centres de recerca de Canad, Alemanya, Sussa, Hongria, Sucia i el Regne Unit.

Els investigadors catalans Jordi Recasens, Xavier Oriol Solé-Senan i Irene Robleño (UdL); Assu Gil, David Giralt i Gerard Bota (CTFC); Lluís Brotons (CTFC-CREAF UAB); Jordi Bosch (CREAF UAB) i José Antonio Barrientos (UAB) participen en l'equip que ha desenvolupat un estudi a gran escala, amb una trentena de laboratoris i un enfocament empíric únic que ha cobert vuit regions d'Europa i Canad. Així han fet el seguiment de 1.305 parcelles conreades de 435 paisatges agrícoles d'un quilmetre quadrat, identificant més de 167.000 individus de 2.795 espcies pertanyents a set grups taxonmics (aus, papallones, abelles, sírfids, aranyes, escarabats i plantes arvenses). L'homogenetzació del paisatge agrícola és una amenaa important per a la biodiversitat i l'oferta de serveis clau dels ecosistemes per al benestar hum. Els investigadors afirmen que l'augment de l'heterogenetat dels cultius és més beneficiós per a la diversitat multi-trfica que l'increment dels hbitats semi-naturals. Els paisatges catalans que han contribut a l'estudi, situats als secans de la plana de Lleida -Urgell, Segarra i Garrigues-, són justament els que responen millor a la premissa de major biodiversitat en camps més petits i variats. L'article posa en valor aquestes parcelles petites típiques del paisatge lleidat. Afirma que un mosaic complex afavoreix la biodiversitat, mantenint al mateix temps la superfície en producció. A més, permet recuperar paisatges productius molt més resilients. Per exemple, reduir la mida de les parcelles de 5 a 2,8 hectrees té el mateix benefici que augmentar la proporció d'hbitats semi-naturals del 0,5 a l'11%. El seu efecte positiu en la biodiversitat agrícola es manté, fins i tot, en absncia de vegetació entre parcelles, com ara marges, espais amb brolla, matolls o boscos. "Simplificar els paisatges agrícoles en aquesta zona de Catalunya tindria un impacte potencial molt més negatiu al ser zones amb una elevada biodiversitat singular i amb un gran nombre d'espcies amenaades", afirmen els investigadors. "A tall d'exemple, durant la realització d'aquest estudi hem detectat espcies d'aranyes mai citades abans a Catalunya", afegeixen.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés