Reconeix la cuina especialitzada en productes de mar i mercat i es vol estendre als restaurants de tot l'Alt Empord
ACN
Roses.-Els empresaris de Roses (Alt Empord) han creat un segell per potenciar la gastronomia i el producte local com a pol d'atracció turístic. El distintiu, que rep el nom 'Gastronomia d'Origen', garantir que els restaurants i altres establiments fan servir producte de proximitat a l'hora de fer els plats. El segell, d'entrada, neix amb dues categories: una distingeix la cuina especialitzada en productes de mar i l'altra, la cuina de mercat. En una primera fase s'implantar a Roses, per la voluntat és que també s'estengui als restaurants de tot l'Alt Empord. El projecte, cofinanat pel Grup d'Acció Local Pesquer (GALP), també vol reivindicar el producte local. Sobretot, després que arran de pandmia s'hagi reforat l'aposta pel quilmetre 0.
La creació del segell 'Gastronomia d'Origen' és una iniciativa impulsada per l'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus. L'entitat, que representa més de 200 empresaris del municipi, ha volgut crear així un distintiu que identifiqui aquells restaurants i establiments que fan servir productes locals i de proximitat a l'hora de cuinar els plats. El projecte, que est cofinanat pel GALP, es presentar ara al territori amb la voluntat que estigui plenament actiu a partir del 2021.La creació d'aquest segell és una de les primeres accions que ha impulsat la Taula de Gastronomia que l'associació d'empresaris rosincs va crear arran de 'Les xerrades per a la revolució turística'. Aquestes jornades de debat, que es van celebrar l'any passat, volien posar damunt la taula quin és el model turístic que es vol per als propers anys a Roses.A més, l'entitat remarca que l'aposta per al producte de quilmetre 0 cada vegada és més necessria. Perqu si bé el canvi climtic ja l'havia posada de manifest, la crisi provocada per la covid-19 ha evidenciat "ara més que mai" la necessitat d'impulsar els productes de proximitat. "Els ciutadans cada vegada agafen més conscincia en aquest sentit, i aix fa que calgui impulsar iniciatives que ofereixin garanties als clients i valor afegit als establiments", diuen des de l'associació.Del mar i del mercatEl segell 'Gastronomia d'Origen' tindr dues categories: una, de cuina especialitzada en productes del mar; i l'altra, de cuina de mercat. A més, s'ha previst una acreditació Premium per als establiments que assoleixin un nivell d'excellncia més elevat. En una primera fase el distintiu s'implantar a Roses, per la idea és que més endavant es faci extensiu al conjunt dels municipis de la comarca (perqu s'hi sumin el mxim de restaurants i establiments possible). Des de l'associació ja s'ha fet un llistat amb quins seran aquells productes que caldr fer servir a la cuina per obtenir el segell. Sobretot, el peix de les confraries del territori, per també els vins i olis de la DO Empord i la resta d'aliments que surten de la comarca (carns, embotits, ous, lctics, verdures, hortalisses, fruites, pa, arrs...). Fent especial incidncia en els productes de temporada.L'associació destaca que el segell és garantia de qualitat. I que el seu naixement també dona resposta a una demanda del sector. "És una manera d'acreditar l'autenticitat de la cuina i una eina de promoció dels productes locals, dels productors i per a la restauració", remarquen des de l'associació.Jornades de debatLa creació d'aquest segell s'emmarca en l'estratgia impulsada fa més d'un any per l'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus amb l'objectiu de fer un pas endavant per a la millora de la qualitat turística. Per aquest motiu es va acordar impulsar les jornades de debat.Les sessions van permetre marcar un full de ruta per fer accions que millorin la qualitat turística i donin solució als problemes que afecten el sector. La idea és, sobretot, donar eines a empresaris i administració per als propers anys al voltant del desenvolupament turístic a Roses. A més, a les jornades es van acordar una trentena d'accions (també en l'mbit del comer, de l'allotjament, de la mobilitat i del turisme actiu) sobre les quals s'hi est treballant.