Publicado 24/10/2020 07:10

Els comerciants barcelonins, en alerta per la conversió dels locals en habitatge: "Deixa la zona morta de comer"

Pla general del carrer Avinyó, a Barcelona, amb locals tancats. Imatge del 22 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
Pla general del carrer Avinyó, a Barcelona, amb locals tancats. Imatge del 22 d'octubre de 2020. (Horitzontal) - Marta Casado Pla (ACN)

Les immobiliries demanen facilitar el canvi d'ús i les associacions ho veuen viable per als carrers menys cntrics

ACN

Barcelona.-El creixement de locals buits a Barcelona obre una incgnita sobre el futur d'aquests espais. La transformació dels establiments en habitatges guanya fora com a alternativa, per els comerciants barcelonins alerten del risc d'aquesta tendncia. "Deixa la zona morta de comer. Desapareix la vitalitat", adverteix el president de PIMEComer, lex Goñi, en declaracions a l'ACN. Les empreses immobiliries demanen a les administracions flexibilitzar la normativa per facilitar el canvi d'ús. Les associacions ho veuen viable per carrers menys cntrics per demanen treballar per mantenir l'activitat en els principals eixos comercials. "El perill és que el barri es quedi com una zona residencial", afirma el president de l'eix Poblenou, Miguel López.

"Als llocs on tradicionalment hi ha comer, s'ha de mirar de preservar l'activitat comercial. El que podríem comenar a parlar és dels carrers adjacents als eixos comercials, que mai més tindran activitat comercial, i on hi ha molta planta baixa que es podria convertir en habitatge per a gent gran o persones amb problemes de mobilitat", proposa el vicepresident de Barcelona Comer, Prsper Puig. A la capital catalana hi ha actualment 80.500 locals, dels quals més d'un 17% estan buits. Aquest percentatge es podria elevar fins al 30% fins a finals d'any a tota la ciutat i disparar-se fins al 50% a la zona del centre. "Caldria acompanyament de les administracions, entendre que el centre de la ciutat és bsic per a la continutat de Barcelona. Si mor el centre, mor la ciutat", assegura la directora general de Barcelona Oberta, Núria Paricio.Al Poblenou, el teletreball ha impactat negativament en els comeros de la zona destinats al públic corporatiu i ha provocat una reducció del nombre de clients. "Comena a no haver-hi vida en aquests barris, que són nuclis molt importants d'oficines", afirma el director de l'rea d'immobiliria de Forcadell, Toni López. Una altra de les problemtiques del barri és la tendncia creixent a transformar locals comercials buits en habitatges. "La principal queixa ve perqu l'Ajuntament de Barcelona permet el canvi d'ús en ple carrer comercial, com Mari Aguiló", lamenta el president de l'eix Poblenou, Miguel López.La "flexibilització" de la normativa per convertir els locals buits en habitatges és una petició recurrent dels actors del sector immobiliari. Tot i aix, les associacions de comerciants demanen fer "cirurgia fina" i avaluar la situació a cada zona. "El perill és que el barri es quedi com una zona residencial", adverteix el president de l'eix Poblenou. "Si fas habitatge, deixes la zona morta de comer. Desapareix la vitalitat", alerta el president de PIMEComer. "No ens podem permetre una ciutat sense comer. Seria una ciutat fosca, insegura, amb poca activitat econmica i aix acaba afectant l'ocupació", afegeix el vicepresident de Barcelona Comer. A l'alternativa de la transformació dels locals en habitatges s'hi sumen altres com 'hubs' de distribució del comer electrnic. "Ha crescut molt i necessiten tenir zones a cada barri per poder fer un repartiment gil", afirma el director de l'rea d'immobiliria de Forcadell. Una altra solució per ocupar els locals buits és que les empreses situades als entresls dels edificis, com clíniques dentals o assegurances, baixin a les plantes baixes. "És més operatiu per a ells i permet alliberar els entresls per convertir-los en habitatge", afegeix López. Per fer front al tancament de locals comercials, PIMEComer reclama "intentar aguantar el mxim d'empreses obertes". En concret, exigeix a les administracions ajudes directes i l'anullació d'impostos. "És més barat per l'administració mantenir una botiga oberta, ajudant-la econmicament amb subvencions i ajudes directes," que suportar les despeses del tancament d'empreses, afirma Goñi.Respecte a la reducció del 50% del lloguer per als establiments afectats per les mesures, el president de PIMEComer afirma que és una ajuda per als comerciants per "carrega el problema" als propietaris del local. La directora general de Barcelona Oberta assegura que és "una bona mesura" per recorda que els comerciants han de continuar pagant tots els impostos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés