Publicado 11/10/2015 12:14

Els caçadors veuen perillar les aus aquàtiques del Delta de l'Ebre

Les mesures aplicades per lluitar contra la plaga del caragol poma poden fer marxar espècies, segons els caçadors

Tarragona (ACN).-

Les previsions d'aus aquàtiques al Delta de l'Ebre són "dolentes" per la temporada de caça menor que comença aquest diumenge a la demarcació de Tarragona. Segons ha denunciat el president de la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, Manel Royo, les mesures que s'estan aplicant per combatre la plaga del caragol poma pot fer que diverses espècies que viuen a la zona desapareguin. "Degut a la plaga, s'han pres mesures com assecar el terreny", ha explicat Royo, i això "pot portar males conseqüències a tot el Delta". El president de la federació a l'Ebre, que diu que pot fer que també marxin espècies que no eren autòctones però que habiten al territori.Per Royo, la millor opció és "deixar els camps com estan" perquè l'assecament dels camps per lluitar contra la plaga "pot portar males conseqüències per tot el Delta". "Tant pel salnitre com que desapareguin totes les aus aquàtiques, o moltes", ha avisat, i ha afegit que s'han de buscar "altres sistemes" per controlar la plaga. 

El president de la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre ha detallat que, el que pot passar, és que als llocs on hi hagi aigua es concentri la majoria de fauna. "Llavors hi haurà una pressió de caça tan gran on només hi haurà aigua que la caça pot marxar del Delta", ha afirmat. Més enllà de la caça, el president de la federació a l'Ebre ha dit que estan "preocupats" perquè "perjudicarà tothom". 

La caça menor general, de tord o conill, té una millor perspectiva a la zona. "Les previsions són bastant bones", ha admès Royo, que diu que "no se sap encara si entrarà el tord", una espècie migratòria que fa l'entrada quan les temperatures són més baixes. "L'any passat es va quedar molt aquí, però a vegades passa de llarg i no es queda", ha explicat. 

Pocs caçadors

A la demarcació de Tarragona hi ha més de 15.000 caçadors amb llicència. Una xifra que, el president de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, considera "insuficient" perquè cada vegada hi ha menys caçadors i "més animals" que cal controlar. "Cada vegada ens obliguen a caçar més, i ja no podem: tenim la nostra feina, la nostra família", ha reivindicat. "Abans caçàvem quatre mesos. Ara, el senglar el cacem tot l'any, per danys", ha detallat Vidal, que considera necessària la caça per evitar danys als camps. El conill es caça "o ens quedem sense vinya", el porc senglar per evitar que afecti les collites i al Delta "si no es cacen les aus, no hi ha arròs", ha dit el responsable de la federació a Tarragona. A més, considera que els caçadors estan mal vistos perquè els ciutadans s'allunyen del món rural. "Si te'n vas a viure en una ciutat, desconnectes", ha dit Vidal, que ha explicat que "el que està al camp pateix tot el que fan els animals". 

Bona previsió a Tarragona

D'altra banda, la previsió de la temporada de caça menor a la demarcació de Tarragona es preveu bona. "Sempre depèn de com hagin anat les pluges i com estigui el camp perquè hi hagi més o menys espècies cinegètiques", ha assegurat el president de la federació de caça a Tarragona, que ha dit ha estat una primavera poc plujosa. Les captures a la demarcació van dirigides al conill, la perdiu, el porc senglar i el tudó. "Després vénen les aus migratòries, com els preuats tords", ha afirmat. A més, ha reconegut que la perdiu és la que "probablement" ha disminuït més la població perquè "és la que pateix més el canvi climàtic, el canvi d'usos al camp, els pesticides o la pressió que pot haver-hi tant per part de caçadors com de depredadors".

D'altra banda, els caçadors donen per controlat el conill i el porc senglar. Durant la temporada 2007-2008 es van caçar 48.000 conills i ara n'hi ha la meitat. "També és atípic", ha admès Vidal, que ha dit que "hi ha zones on el conill pràcticament ha desaparegut", com les zones de la Conca de Barberà. En el cas del porc senglar, els caçadors estan autoritzats a capturar-lo des de setembre fins al març. La temporada de caça menor, que ha començat aquest diumenge, acabarà el primer diumenge de febrer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés