Publicado 25/09/2019 10:43CET

Els arquelegs troben més eines de pedra de fa un milió danys al Barranc de la Boella

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

LIPHES dirigeix la dotzena campanya dexcavacions al jaciment prehistric de la Canonja

ACN

La Canonja.-La dotzena campanya dexcavacions al jaciment prehistric del Barranc de la Boella, a la Canonja (Tarragons), ha recuperat una collecció 50 deines de pedra de fa un milió danys, que safegeixen a les 400 peces obtingudes en les campanyes anteriors. La campanya, que va comenar el 5 de setembre i acabar dilluns vinent, est dirigida un any més per lInstitut Catal de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). A més de membres de lIPHES especialistes en diferents disciplines, aquest any hi prenen part prop duna cinquantena destudiants i professionals procedents de diferents parts de lestat espanyol i de pasos com Frana, Itlia i lArgentina.

La dotzena campanya intervé a les localitzacions conegudes com la Cala 1 i la Mina, i manté lobjectiu daugmentar el coneixement sobre les primeres poblacions humanes al continent europeu. Un dels objectius principals del projecte és investigar lestil de vida i el tipus de subsistncia daquests grups humans. En concret, el tipus de tecnologia que empraven i la seva relació amb les dispersions humanes en el continent Euroasitic. En aquest context, cal tenir en compte que les eines de pedra recuperades formen part dun període en qu eren poc abundants.Al Barranc de la Boella shan identificat les evidncies més antigues a Europa de la cultura Axeliana, que es caracteritza per la presncia de grans instruments, com els pics o les destrals de m. Es tracta dun tipus de tecnologia que va emergir a lfrica Oriental fa 1,7 milions danys, per que no va arribar a Europa fins fa un milió danys. De fet, les evidncies del Barranc de la Boella són actualment les més antigues daquest continent. En el seu conjunt, les eines que shan localitzat en aquest jaciment contribuiran a ampliar el coneixement sobre lestudi de levolució cultural humana, la difusió de les innovacions adquirides per els grups humans i la seva migració arreu del planeta, en un període encara poc conegut a Eursia.A més daquestes eines shan trobat diverses restes dossos danimals i coprlits (excrements fssils) de hienes. Aquestes troballes indiquen que els homínids van viure en un entorn molt ric en recursos animals i on existia un alt risc per labundncia de depredadors existents, principalment les hienes.El tipus danimals trobats fins ara al Barranc de la Boella són molt diversos i evidencien que mamuts, hipoptams, rinoceronts, cérvols, ossos, mones de la barbaria, llops o lleons de les estepes van viure a la costa de Tarragona. Aquests elements ajuden a reconstruir els ecosistemes costaners del Camp de Tarragona de fa un milió danys, quan les masses daigua eren abundants i el clima era clid.Daltra banda, dissabte al matí sha organitzat una jornada de portes obertes que inclou exhibicions de talla per veure com selaboraven les eines lítiques fa un milió danys.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés