Publicado 12/07/2019 14:27CET

Els advocats d'ofici fan 82.586 atencions durant el primer trimestre del 2019, un 5,4% més que l'any anterior

L'ICAB alerta d'un augment del 10% de les persones detingudes, el 92% de les qual són assistides pel torn d'ofici

ACN

Barcelona.-Els advocats d'ofici han fet 82.586 atencions durant el primer trimestre del 2019, una xifra que representa un 5,4% més que l'any anterior. L'advocacia del torn d'ofici va fer 310.000 atencions a Catalunya l'any passat, de les quals 103.474 les va fer el torn d'ofici del Collegi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). D'aquestes, més de 4.000 van ser atencions a víctimes de violncia de gnere, 1.608 per atendre a menors no acompanyats i 5.153 relatives a l'mbit de l'estrangeria. En el marc del Dia de la Justícia Gratuta, des de l'ICAB han assegurat que dels 54.098 avisos de detencions que van haver durant el 2018, el 92% van estar assistits per advocats d'ofici i han alertat d'un increment del 10% en el número de persones detingudes el 2018 respecte a l'any anterior. A Barcelona, les sollicituds per atendre qüestions d'estrangeria han incrementat un 38% el 2018.

En els primers sis mesos de l'any, a Barcelona, els advocats d'ofici han fet 57.326 atencions, de les quals 27.841 corresponen a designes i 29.485 a telefonemes. La jurisdicció penal és la que ha registrat més atencions, 31.541, el que representa un 2,98% més que durant els primers sis mesos de l'any anterior. Les atencions en l'mbit civil han estat 1.652, en estrangeria 3.340, en l'mbit social 2.593, de menors 2.445 i de menors no acompanyats 752. Pel que fa a Catalunya, hi ha prop de 7.000 advocats d'ofici, que durant l'any passat van fer 310.000 atencions, que va suposar una inversió de 56,5 milions d'euros. En el primer trimestre del 2019, per exemple, ja han fet 3.666 atencions en l'mbit de la violncia de gnere, una xifra un 1,4% respecte al mateix període de l'any passat. En un dia que ha considerat per "prestigiar" els advocats d'ofici, el president del Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC), Ignasi Puig, ha reivindicat la funció social que fan. "Qualsevol persona, tingui els diners que tingui, mereix tenir un advocat", ha dit Puig, que ha defensat que és una condició "imprescindible" en un l'estat de dret. Més coordinació per als menors no acompanyats Des de l'ICAB i el CICAC han reclamat a les administracions públiques una major coordinació per atendre els menors no acompanyats i han considerat que el que s'ofereix actualment és "insuficient". La diputada de l'ICAB Carmen Valenzuela ha demanat més recursos per facilitar la inserció al món laboral dels menors no acompanyats i ha reclamat nous mecanismes per gestionar les qüestions d'estrangeria davant el repunt significatiu de les sollicituds. Un sistema judicial "collapsat"La degana de l'ICAB, Eugnia Gay, ha denunciat que el sistema judicial est "collapsat" i ha reivindicat que tant la Generalitat com l'Estat dediquin més recursos a la justícia. "No s'est garantint amb recursos el dret a defensa", ha lamentat Gay, que ha apuntat que calen més places de fiscals i jutjats, entre altres qüestions.A més, Gay ha proposat que en els casos de violncia de gnere sigui obligatori que les dones tinguin un advocat en el moment de presentar la denúncia. Segons ha dit, no es retirarien tantes denúncies, es tramitarien els expedients de manera més eficient i les víctimes tindrien més coneixement sobre quins són els seus drets.Elevar la condemna a delinqüents reincidentsLes associacions d'advocats han remarcat que cal reformar el Codi Penal perqu els delinqüents reincidents tinguin una condemna més elevada. Després que el Tribunal Suprem desactivés aquesta reforma l'any 2017, el president del CICAC ha adms que treballen per fer-ne una revisió perqu la normativa actual "incita" a la reincidncia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés