Publicado 17/5/2019 12:14:09 +02:00CET

Eines de País té quatre candidats a la presidència de la Cambra i decidirà el nom dimecres vinent

Agencia Catalana de Noticias
ACN

"La democràcia d'aquest país no es pot vendre per un plat de llenties", diu Jesús Serra, un dels nous vocals de l'ens cameral

ACN

Barcelona.-Els guanyadors independentistes a les eleccions de la Cambra de Comerç tenen quatre candidats a la presidència i decidiran el nom per substituir Miquel Valls en una reunió dimecres vinent. Així ho han anunciat els membres d'Eines de País en una roda de premsa aquest divendres a la seu de l'ANC a Barcelona. La llista compta amb 17 persones, entre ells cinc dones, que aspiren a formar part del consell executiu de la Cambra, inclosos els quatre presidenciables. Una de les novetats de la nova Cambra, segons ha explicat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, serà impulsar estudis econòmics amb "rigor i objectivitat" sobre la viabilitat econòmica de la independència, el dèficit fiscal o els motius que van portar determinades empreses per l'1-O. "Va haver-hi molta foscor i manca de transparència la tardor del 2017", ha dit Paluzie.

Els membres d'Eines de País decidiran entre 17 candidats amb vocalia a la Cambra per designar els 12 membres del nou consell executiu de l'ens, que han remarcat que comptarà només amb integrants de la llista. Els noms, però, es confirmaran formalment en el primer ple de la Cambra, previsiblement a primers de juliol. Entre ells, segur, hi ha una de les cares més visibles de la llista, Joan Canadell. Segons han indicat des d'Eines de País, la presidència es dividirà en dos mandats per fer-la totalment paritària. "Ens volem enorgullir que l'equip de direcció sigui el millor que hagi tingut mai la Cambra de Barcelona", ha explicat Jesús Serra, un dels guanyadors d'una de les noves vocalies d'Eines de País a la Cambra, i propietari de la constructora Ràpid i Segur. De fet, els impulsors de la candidatura no descarten que la primera meitat del mandat l'ocupi una dona i la segona un home. "Hem guanyat per majoria absoluta tot i tenir en contra 14 cadires comprades. Normalment quan algú guanya per majoria absoluta gestiona i governa", ha explicat. En aquest sentit, la llista ha descartat que membres d'altres candidatures entrin al consell executiu, tot i que no ha tancat la porta a col·laboracions. "Aprofitarem totes les capacitats perquè el nostre objectiu és gestionar la Cambra i que sigui una eina per a tots. Inclusius ho serem al màxim, una altra cosa és l'òrgan de gestió: tenim la majoria gent prou preparada", ha insistit Serra. Les "cadires comprades"Serra ha destacat que està "a les mans de la consellera" Àngels Chacón, que ha d'impulsar la futura llei de Cambres, reduir el pes específic de les grans empreses que, contribuint econòmicament a l'ens, tenen garantida una cadira al ple. "Hi ha algú que ha pagat un 2-3% del pressupost i té un 23% dels llocs. Hem de garantir el pressupost però hem de veure si hi ha altres sistemes. La democràcia d'aquest país no es pot vendre per un plat de llenties", ha dit Serra. Segons ha remarcat, el seu objectiu és parlar amb totes les institucions perquè d'aquí a 4 anys, en les properes eleccions, no es repeteixin les "situacions anòmales" en què les grans empreses entren a la Cambra només pel pagament de diners. Amb tot, des d'Eines de País, han descartar imposar quotes obligatòries als socis per finançar la Cambra, i han dit que confien que la feina de l'ens sigui tan beneficiosa per tot l'empresariat que les empreses contribueixin al seu finançament.