Ediciones Península reedita una antologia poètica seleccionada per Josep Maria Castellet publicada als 70

Agencia Catalana de Noticias
ACN
Publicado 19/9/2018 6:00:27CET

Pere Gimferrer destaca que els poetes inclosos al volum escrivien "una poesia diferent a la que es feia en aquell moment"

ACN

Barcelona.-L'any 1970 es va publicar per primera vegada l'antologia 'Nueve novísimos poetas españoles', un volum a cura de Josep Maria Castellet (1926 - 2014) en què José María Álvarez, Félix de Azua, Pere Gimferrer, Guillermo Carnero, Antonio Martínez Arrión, Ana María Moix, Vicente Molina Foix, Leopoldo María Panero i Manuel Vázquez Montalbán marcaven el naixement d'una nova generació poètica a l'Estat, decidida a deixar enrere tot el que els precedia. En declaracions a l'ACN, Pere Gimferrer ha dit que era "poesia en castellà d'autors joves, no idèntics entre si, que cadascú a la seva manera feia una poesia diferent a la que es feia en aquell moment". Edicions Península reedita l'obra en la col·lecció Imprescindibles en un volum que inclou un apèndix crític i un de sentimental en què els autors reflexionen sobre la figura de Castellet.

L'antologia va veure la llum aviat farà mig segle, encara mossegada per la censura franquista i aixecant polseguera i polèmica entre els sectors més lligats als temes i les formes líriques convencionals de la poesia espanyola del moment. Com va escriure el mateix Castellet en la "justificació", "els criteris seguits en l'elecció dels poemes –i fins i tot en la dels poetes- s'han basat en la intenció de mostrar l'aparició d'un nou tipus de poesia" que es "contraposa –o ignora- a la poesia anterior". Castellet va destacar que només havia tingut en compte, en el moment de la selecció, als poetes que li van semblar més representatius de la "ruptura". Entre ells, Pere Gimferrer, qui ha recordat que la creació de l'antologia s'ha de situar en un moment molt llunyà amb un Castellet que superava els 40 anys i els poetes que es movien al voltant dels 20 anys. "La decisió final sobre qui posava a l'antologia era seva i eren només poetes en castellà d'aquell moment". Gimferrer ha recordat que Castellet "va tractar com a símptoma, alhora sociològic i literari, uns poetes que escrivien coses diferents a les que es feien en castellà i que van tenir recorreguts diferents alguns amb molta obra poètica i altres amb poca". Castellet al pròleg va fixar com a elements en comú d'aquesta "nova poesia": Despreocupació envers les formes tradicionals; escriptura automàtica, tècniques el·líptiques i de collage; introducció d'elements exòtics, artificiositat, i tensions internes de grup. Gimferrer, qui va conèixer Castellet l'any 1967, ha reconegut que no sempre pensaven el mateix en l'elecció dels poetes que havien de conformar l'antologia. De fet, Gimferrer hauria inclòs altres poetes com per exemple Antonio Carvajal. El tall cronològic començava amb autors nascuts l'any 1939, quan va acabar la Guerra Civil i "això volia dir deixar-ne fora altres del 36" i "s'havia de fer un acabament que arribava als anys 50". L'escriptor ha apuntat que aquest era un concepte generacional i feia que alguns poetes quedessin fora. El poeta ha recordat quan Castellet va reunir a gairebé tots els poetes de l'antologia a casa seva i els hi va llegir el pròleg i els poemes inclosos, i en aquell moment es va fer per part d'alguns la tria definitiva, però l'elecció bàsica estava feta per part de Castellet. Polèmica Ha reconegut que hi va haver una certa polèmica amb la publicació de l'antologia 'Nueve novísimos poetas españoles' al seu moment. Segons Gimferrer, "hi havia alguns poetes en castellà i sobretot de Madrid que sentien que se'ls hi havia arrabassat un lloc, però va ser una reacció primitiva i defensiva".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.