Publicat 30/10/2020 07:04

El dol en temps de covid-19: "Demanar ajuda no és ser dbil. No hi ha ningú vacunat contra el patiment"

Pla obert del Cementiri Nou d'Igualada, obra d'Enric Miralles i Carme Pinós. Imatge presa el 29 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
Pla obert del Cementiri Nou d'Igualada, obra d'Enric Miralles i Carme Pinós. Imatge presa el 29 d'octubre de 2020. (Horitzontal) - Mar Martí (ACN)

El psiquiatre de la UVic-UCC Pere Bonet assegura que encara és aviat per veure si s'ha incrementat el dol patolgic

ACN

Manresa.-El procés de dol i comiat dels éssers estimats s'ha transformat arran de la pandmia de la covid-19. A les portes de Tots Sants, una data assenyalada en el record dels difunts, els experts assenyalen la importncia de demanar ajuda en cas de ser necessari. "Demanar ajuda no és ser dbil. No hi ha ningú vacunat contra el patiment i si emocionalment em quedo coix, jugaré la partida de la vida coix", assegura el psiquiatre de la UVic-UCC Pere Bonet en una entrevista amb l'ACN. Bonet creu que és important fer un ritual per acomiadar-se, per assegura que "pot ser un ritual de cinc minuts: llegir una pregria o pensar en una canó". També creu que encara és aviat per dir si s'han incrementat les persones amb un dol patolgic.

El metge especialista en psiquiatria i director executiu de la Ctedra de Salut Mental de la UVic-UCC, Pere Bonet, assegura que el dol és un "procés d'adaptació normal davant d'una prdua" i considera que encara és "aviat" per dir si la pandmia de la covid-19 ha provocat que més persones pateixin un dol patolgic, aquell que comporta que la tristesa, el dolor i l'ansietat perdurin de forma molt intensa en el temps. De fet, els protocols estableixen que no es pot parlar de dol patolgic fins que hagi passat aproximadament un any des de la mort de l'ésser estimat. En aquest sentit Bonet ha dit que, davant de la prdua, és "normal" tenir "dolor i un sentiment de frustració", ja que assegura que no tot el patiment "és malaltia". "Després, per, ve la segona part: quan tot aix es complica i dependr de cada persona si aix deriva cap a un dol patolgic o no", admet l'expert. Bonet relata que un dels signes d'alarma més important és "quan comencem a veure que el nostre sistema nerviós comena a debilitar-se, és a dir, quan ens despertem abans d'hora de forma continuada". "Si durant deu o quinze dies em desperto cada dia una o dues hores abans de l'habitual el cos m'est avisant que no vaig bé", detalla. Per aix, el doctor creu que és molt important "demanar ajuda" perqu fer-ho no és sinnim de "ser dbil". De fet, Bonet recorda que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones té o tindr un problema de salut mental al llarg de la seva vida. "No hi ha ningú vacunat contra el patiment", adverteix Bonet, que creu que "si emocionalment em quedo coix, jugaré el partit de la vida coix, rendint menys, relacionant-me menys i tendint a lesionar-me més emocionalment". Rituals diferents, per igual de vlidsAmb l'emergncia sanitria els rituals de comiat s'han vist alterats. Tot i aix, els experts recomanen a la gent que no deixi de fer un ritual de comiat, ja que moltes persones estan ajornant el dol. Bonet explica que els rituals "són molt importants" i creu que "es poden fer de moltes maneres diferents". El metge psiquiatre diu que el més important és fer el "ritual personal", ja sigui llegir una pregria, escoltar una canó o escriure un poema per al difunt. A més, Bonet creu que les noves tecnologies també es poden convertir en un aliat i, per exemple, a través d'una videotrucada "podem fer aquest ritual envoltats de la família o amics".