Publicado 23/09/2020 06:06

El documental 'Camí lliure' endinsa Sant Sebasti en l'univers gastronmic de Raül Balam i Carme Ruscalleda

El xef Raül Balam reflectit en un mirall en un hotel de Sant Sebasti durant l'entrevista amb l'ACN pel festival de cinema, el 22 de setembre del 2020 (horitzontal).
El xef Raül Balam reflectit en un mirall en un hotel de Sant Sebasti durant l'entrevista amb l'ACN pel festival de cinema, el 22 de setembre del 2020 (horitzontal). - Violeta Gum (ACN)

Segueix la histria de superació del fill de la xef, exaddicte a les drogues i que va descartar dirigir el Sant Pau

ACN

Sant Sebasti.-El Festival de Sant Sebasti estrenar aquest dijous a la secció Culinary Zinema 'Camí lliure', un documental dirigit per Ángel Parra i Pedro Peira que gira entorn a la figura de Raül Balam i la relació amb la seva mare, Carme Ruscalleda. El rodatge comena la setmana prvia al tancament del triestrellat Sant Pau a Sant Pol de Mar (Maresme) i acaba abans de l'inici de la pandmia. A 'Camí lliure', Balam parla sense embuts de com va superar la seva addicció a les drogues i de la seva trajectria professional, marcada pel restaurant familiar. "Sempre vaig tenir clar que no continuaria el Sant Pau per no viure amb la crrega de conscincia en cas que no anés bé i perqu sempre m'haurien comparat amb la mare", exposa en una entrevista a l'ACN.

'Camí lliure' narra el relleu generacional vinculat a la gastronomia que forma la família Ruscalleda-Balam submergint-se en la ment, la creativitat i l'univers culinari de Carme Ruscalleda i Raül Balam, nima del biestrellat Moments. Nascut sota l'auspici del Sant Pau, el xef reconeix que l'adéu de l'establiment li va fer "perdre un germ" i que no va ser fins al final del rodatge del documental que hi va tornar a entrar. Malgrat que sempre va tenir clar que no seguiria al restaurant de Sant Pol de Mar, l'anunci dels seus pares de tancar-lo el va agafar desprevingut. "Mentalment m'havia preparat perqu és llei de vida per, quan m'ho van dir, em va sorprendre", recorda. Amb tot, va descartar la possibilitat de dirigir-lo per evitar estar sempre a l'ombra de la família: "Hauria estat un patiment per a mi pensar que, si no anava bé, havia enfonsat el Sant Pau, malgrat que aix sacrifiqués la idea de conduir un Roll Royce".Els seus inicis a la cuina i la superació d'una addició La pellícula recull com neix la seva passió per la gastronomia neix d'un cstig dels seus pares perqu treballés a la cuina després que suspengués totes les assignatures d'un curs. "Mai m'han inculcat que seguís la tradició familiar, sempre m'han donat un camí lliure, per en aquell moment se'm va obrir un nou univers", recorda. La cinta, per, no només se centra en les relacions familiars i gastronmiques, sinó que aborda el periple per recuperar-se de l'addició a les drogues i l'alcohol, intentant posar el seu granet de sorra per "normalitzar una malaltia estigmatitzada a tot el món". El missatge de Raül Balam és sempre optimista, malgrat assegurar que un sempre hi conviu. "L'addició és una de les malalties més agrades, es cura al 100% si un hi posa de la seva part", opina.'Camí lliure' compta també amb la intervenció de xefs de renom com Ferran Adri o cares conegudes com la de la sumiller Meritxell Falagueras o les germanes Reixach, a més d'amics i familiars del cuiner. El productor i responsable de la direcció de la cinta, Pedro Peira, reconeix que la voluntat era fer un relat "improvisat i natural" aportant-t'hi diversos punts de vista de l'entorn personal i professional, per aixecar un projecte que feia temps que tenia en ment. El moment, afirma, va coincidir casualment amb el tancament del restaurant. "Em preocupava que la Carme Ruscalleda es pensés que volíem gravar l'enterrament del Sant Pau. El que volíem era servir-nos d'aquesta excusa per fer néixer una pellícula en qu ella ja estava de tornada i el seu fill entrava en escena", assegura en una entrevista amb l'ACN des de Donostia. L'obra competir en el certamen donostiarra amb documentals dedicats a Juan Mari Arzak o Ricard Camarena. Raül Balam oferir un sopar de cloenda d'aquesta edició del Culinary Zinema.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés