Publicado 17/08/2019 06:06

La DO Tarragona espera un increment de producció del 10% en la verema denguany

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Alguna finca ja cull ram encara que la majoria comenaran la darrera setmana dagost

ACN

Cabra del Camp.-La DO Tarragona espera per la verema denguany un augment de producció dun 10% respecte la del 2018. Els ceps ja estan carregats de ram i la majoria de cellers de la DO comenaran la collita la darrera setmana de mes, si bé alguna finca de la Ribera dEbre de varietats primerenques ja ha arrencat. Els sector anhela laugment de producció després que la temporada passada fos una mica justeta, segons Vicen Ferré, president de la DO Tarragona. Les bones previsions són conseqüncia de les pluges de lhivern i la primavera, i malgrat els darrers mesos han estat secs, els xfecs de la darrera setmana han fet créixer el ram una mica més. Des del consell regulador esperen passar dels dotze milions de quilos de lany passat a estar al voltant dels catorze milions, que permetran omplir uns dos milions dampolles.

A la Ribera dEbre ja ha comenat la verema, encara que el gruix dels cellers de la DO Tarragona ho faran lúltima setmana dagost. Amb els primers grans de ram collits han pogut constatar que el grau dalcohol és fora alt, uns 12,5. En bona mesura, en el cas de la Ribera dEbre, per la forta calor del juliol, que va fer pujar els termmetres per sobre dels 40 graus. De tota manera, a diferncia del Priorat, on la calor va cremar moltes vinyes, el dany en els ceps riberencs ha estat menor, i Ferré situa les prdues al voltant dun 10%, concentrades especialment a Vinebre i Rasquera.A la resta de la denominació sespera una bona verema per les pluges de lhivern i la primavera, que van ser abundants. Lestiu ha estat sec, per hi havia reserves, i la pluja de la setmana passada ha fet que la producció pugui augmentar una mica. Els rams es veien prims i amb aquesta pluja creixeran, valora el president de la DO Tarragona, que afronta la primera collita en el crrec. Una altra raó que explica les bones perspectives és la marinada, el vent típic del Camp de Tarragona. Aporta humitat i frescor encara que hi hagi sequera, apunta Ferré. Aix fa que es redueixi lestrs hídric de les plantes en els períodes més clids. Aquest és el secret de la DO Tarragona, assegura.Aposta per les varietats localsEl gruix de la producció de la DO Tarragona es fa a lAlt Camp, seguit de la Ribera dEbre -on esperen superar els tres milions de quilos-, el Tarragons i el Baix Camp. En formen part 40 cellers elaboradors dels quals en surten uns dos milions dampolles. En bona part són cellers petits que fan el seu vi, mentre que la resta, una dotzena, treballen amb cooperatives.A la DO Tarragona shi cullen fins a quinze varietats de ram. La principal és el macabeu, que concentra un 45% del que es genera. És la mare de DO, és una varietat blanca que ens dona volum i ens aporta fruites aromtiques, valora Ferré. Laltre 55% est integrat per parellada, moscatell i ull de llebre, principalment. També hi ha varietats estrangeres com el chardonnay, el syrah i el cabernet. De tota manera per Ferré laposta ha danar cap a les varietats més locals. Totes tenen regularitats diferents, en funció del clima més sec o humit, per les que aguanten millor són les autctones, afirma. Considera que el macabeu resisteix molt bé les condicions climtiques del Camp de Tarragona i per aquesta raó creu que ser la varietat insigne de la zona i reclama reivindicar-la. Una promoció que Ferré creu que principalment sha de fer al territori. Dels dos milions dampolles, el 75% es queda a Catalunya i unes 500.000 sexporten a Europa, els Estats Units i la Xina. A diferncia daltres rees on el pes de lexportació és molt superior, en el cas de la DO Tarragona Ferré pensa que primer cal conquerir el territori. En els prxims quatre anys farem les campanyes al territori i a poc a poc ja anirem creixent, avana. Per ell també és important demostrar que poden estar en qualsevol mercat de Catalunya per lalta qualitat dels vins i també troba important presentar els cellers al públic. Ferré ho aplica al Celler Mas Vicen, que dirigeix i gestiona amb la seva família a Cabra del Camp (Alt Camp), on organitza tasts, visites guiades al celler i excursions per les 50 hectrees de vinya i olivers que tenen. Creu que és una manera molt positiva de donar-se a conixer no només entre els amants de lenologia, sinó també entre el gran públic. La venda online i la promoció en establiments turístics de la Costa Daurada els ha perms organitzar visites els 365 dies de lany, i el 2018 van aconseguir arribar als 6.000 visitants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés