Publicado 05/09/2019 21:49

Divuit joves migrants fan seu l'Arts Santa Mnica per parlar de les seves arrels

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La mostra 'Reconstrucció' ensenya materials fets pels menors amb l'ajuda de Google Maps i Street View

ACN

Barcelona.-Les veus de 18 joves migrants arriben a l'Arts Santa Mnica aquesta primera quinzena de setembre per reflexionar sobre la identitat i reconstruir les seves histries personals. La mostra 'Reconstrucció' exhibeix diversos materials, des de fotografies fins a projeccions o mapes, fets per menors estrangers que han arribat sols a Barcelona. L'exposició neix d'un taller de cinc sessions que van fer al juliol i que els va servir per generar dileg i rememorar vivncies de la m d'eines com el Google Imatges o el Google Maps i Street View. "La mostra est a peu de carrer i a prop de la realitat, i més real que el que hem exposat no hi ha res", diu a l'ACN Elizabeth Bertolín, una de les comissries de l'exposició.

'Reconstrucció', que es podr veure fins al 15 de setembre a l'espai Residncia de l'Arts Santa Mnica, aspira a generar dileg amb el públic donant la paraula als joves migrants a través de les seves creacions. Entre aquestes, hi ha diversos mapes amb la ruta que va haver de fer cadascun d'ells per arribar a Barcelona, a més de diverses fotografies en marcs escollides pels menors a internet i que evoquen els seus records d'infantesa.En Ferdinand, un dels artistes de l'exposició, expressa que ha aprs molt explicant els seus records durant el taller amb les eines digitals i diu que repetiria l'experincia. "Tots tenim una histria, jo també", diu el menor, que va arribar a Barcelona des del Camerun fa poc més d'un any i est aprenent el catal i el castell.'Reconstrucció' també guarda un espai per a la reivindicació, ja que denuncia que molts dels participants del taller no van poder trobar el seu lloc d'origen al Google Maps perqu aquest no el tenia registrat. Territoris invisibles que a la mostra prenen forma amb una projecció de fons negre que permet llegir en lletres blanques com descriuen els joves el lloc on van néixer. En la mostra, també han deixat constncia de la visió que tenen de la societat que els ha acollit i destaquen que, malgrat la "sort" d'haver vingut, han viscut situacions de racisme. Un dels menors ha explicat a la presentació de la mostra que hi ha persones que no volen asseure's amb ell al transport públic, i un altre ha lamentat haver rebut insults mentre jugava un partit de futbol pel fet de ser negre. "Nosaltres mateixos podem tenir una ideologia, per després d'escoltar-los a ells jo no puc llegir notícies de menors migrants com ho feia abans", diu el comissari Carles Costa, tot expressant que aquest és precisament l'objectiu de la mostra: contribuir a canviar la percepció de cert públic envers aquests joves. 'Reconstrucció', organitzada per l'Arts Santa Mnica i l'Institut d'Estudis Fotogrfics de Catalunya amb la collaboració de SPE Kirikú, beu conceptualment de l'exposició collectiva 'Un món parallel', comissariada per Joan Fontcuberta, que exhibeix el treball de dotze artistes que utilitzen Google Street View com a espai d'investigació i experimentació per explorar qüestions com el territori, la tecnologia i la representació virtual de la realitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés