Publicat 21/10/2020 08:33

Diverses entitats del Baix Peneds s'alien per fomentar l'economia social: "Volem generar oportunitats per al territori"

Pla general d'una reunió dels membres de la Xarxa d'Entitats per l'Economia Social i Solidria del Baix Peneds. Imatge publicada el 21 d'octubre del 2020 (horitzontal)
Pla general d'una reunió dels membres de la Xarxa d'Entitats per l'Economia Social i Solidria del Baix Peneds. Imatge publicada el 21 d'octubre del 2020 (horitzontal) - Cedida a l'ACN per la Xarxa d'Entitats per l'Econo

Creen una xarxa cooperativa perqu veuen "més necessari que mai" reconduir el model empresarial de la comarca

ACN

El Vendrell.-Set entitats culturals, cooperatives, gastronmiques i mediambientals del Baix Peneds s'han unit per compartir recursos i impulsar una reconversió del model econmic de la comarca. Amb el nom provisional de Xarxa d'Entitats per l'Economia Social i Solidria, el collectiu veu la crisi derivada de la covid-19 com un moment idoni per repensar l'activitat del Baix Peneds. "Si som capaos de fer projectes conjunts, podrem generar més oportunitats al nostre territori", sosté Maria Mestre, una de les impulsores, que assegura que el tancament d'empreses a la comarca fa "més necessari que mai" idear una alternativa. La Xarxa d'Entitats es presentar aquest dissabte a la tarda al Vendrell, en el marc del BP Fest.

El collectiu est pendent de definir si es constituir formalment com a cooperativa o bé com a associació, per assegura que els objectius són clars: compartir esforos i "transformar la realitat de la comarca". Tot i que la Xarxa d'Entitats del Baix Peneds va comenar a gestar-se de forma molt incipient a finals del 2019, veuen com la crisi d'aquest 2020 els dona "més sentit que mai" per posar-se en marxa.Els impulsors són l'Associació de Músics del Baix Peneds, la cooperativa de músics Contrapunt, la companyia teatral La Porta de Fusta, la unió de productors i cuiners Terra i Taula, l'entitat ecologista Geven, els cooperants internacionals Baix Peneds amb el Shara i l'assessoria Coopcamp. Junts sumen més de 400 professionals i voluntaris, si bé confien que la presentació d'aquest dissabte encoratgi més entitats a sumar-se al projecte.Maria Mestre, responsable de Coopcamp i impulsora de la Xarxa d'Entitats, explica a l'ACN que la iniciativa té l'ambició "d'explotar al mxim el potencial del territori". "Ajuntar-nos ens pot posicionar com a agent per opinar sobre el desenvolupament de la comarca, i no deixar-ho tot en mans de l'administració i d'empreses mercantils que no tenen cap arrelament", apunta.L'entitat es constitueix en un moment en qu l'atur elevat de la comarca es veu empitjorat pel tancament a curt termini de Saint Gobain Glass i de les empreses subcontractades, amb efectes colaterals del tancament de Bosch a l'Alt Peneds. Un escenari de desocupació que la nova xarxa es proposa rebatre "amb una proposta a llarg termini que demostri que hi ha entitats basades amb una economia pensada des del territori i per al territori". Mestre insisteix que és l'ocasió de "visualitzar que existeixen oportunitats i que ja hi ha persones que hi treballen"."La nostra iniciativa es pot veure petita i insignificant", reconeix, per assegura que la comarca té l'ocasió de reconduir el model industrial i turístic tradicionals per passar a basar-se en projectes de cooperació fomentats en l'economia social. "Existeix una altra economia i, si aconseguim generar projectes conjunts, podrem generar ocupació", garanteix.Més enll de l'ambició de llarg recorregut, la Xarxa d'Entitats preveu comenar amb un treball collaboratiu basat en compartir recursos de gestió i comunicació. A partir d'aquí, volen crear activitats que donin visibilitat al seu projecte, com una fira conjunta, amb l'objectiu d'evolucionar a actes transversals. Per exemple, es proposen oferir propostes que fomentin el turisme lligat a la cultura, la gastronomia i el medi ambient des d'una ptica sostenible, o bé projectes educatius que també combinin aquestes vessants.