Dissabte comença la temporada 2019 de pesca continental, la darrera on es permet l'ús del plom

Agencia Catalana de Noticias
ACN
Publicado 15/3/2019 13:06:58CET

A partir de 2020 caldrà substituir-lo per altres materials per evitar la contaminació de les aigües

ACN

Barcelona.-Aquest dissabte, 16 de març, s'inicia el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya en una temporada que serà l'última en què estarà permès utilitzar el plom, amb l'objectiu d'evitar la contaminació de les aigües i l'afectació al medi natural. Durant aquesta temporada de pesca el Departament d'Agricultura recomana als pescadors i comerços anar substituint el plom per altres materials, ja que a partir del 15 de març de 2020 passarà a estar prohibit per evitar la contaminació de les aigües. El plom és un metall tòxic que s'acumula al medi ambient, als teixits dels peixos i crancs i és perillós per als organismes que habiten a l'aigua i a la terra. També és perjudicial per al cos humà.

Els efectes nocius que el plom té sobre el cos humà són molt variats, i en destaquen les afectacions al sistema nerviós (inclòs el cervell), l'aparell reproductor i els fetus. Aquest metall pesant pot arribar a ser cancerigen. En els últims anys la Unió Europea ha optat per prohibir o restringir l'ús del plom en molts àmbits: gasolina, pintures, comestibles, joguines, conduccions o equips electrònics, entre d'altres.En el cas de la pesca, hi ha materials alternatius com el tungstè, o l'ús de les pròpies pedres de riu per suplir el plom. La indústria i els comerços estan suficientment preparats per poder oferir alternatives al plom. No obstant això, des del Departament s'ha considerat oportú establir un període transitori per tal que el sector es pugui adaptar al canvi, tant botigues de pesca com els propis pescadors.La pesca a les aigües continentals de CatalunyaEl passat 28 de febrer es va publicar al DOGC la nova resolució per la qual s'ordena la pesca en aigües continentals per a la temporada 2029. D'aquesta manera, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions per a aquesta temporada.En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de 4 exemplars per pescador i dia, d'una mida superior o igual als 22 centímetres a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives i d'acord amb l'estoc disponible per part de la Generalitat, s'estableix un límit de captures de 4 truites per pescador i dia, d'una longitud igual o superior als 19 centímetres.Periòdicament, el DARP publica el Pla de repoblacions piscícoles en zones intensives al seu web. Així mateix, hi figura el 'Visor cartogràfic de pesca continental', on es poden consultar totes les zones de pesca lliures sense mort i les zones de pesca controlada vigents.Pel que fa a les espècies exòtiques, arran de la modificació de la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, la carpa es pescarà en la modalitat que es fixi en cada Pla tècnic de gestió piscícola. En cas de captura accidental del cranc blau, s'haurà de sacrificar al mateix moment i es podrà destinar a l'autoconsum.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.