La DGAIA assegura que els centres de MENA compleixen les ràtios i s'ofereix formació a tots els joves

Publicado 13/8/2019 13:54:53CET

Ester Cabanes es defensa després que un grup de nois d'un centre de Sant Just Desvern sortissin al carrer per exigir una millor atenció

ACN

Barcelona.-La directora de la DGAIA, Ester Cabanes, ha assegurat aquest dimarts a Catalunya Ràdio que els centres de menors compleixen les ràtios establertes i que a tots els joves nouvinguts se'ls ofereixen programes de formació en funció dels seus interessos i de les possibilitats de les zones resideixen. Cabanes també ha recalcat que la tramitació de la documentació dels joves, perquè pugui tenir la residència i permís de treball, no depèn de la Generalitat i que, en general, es pot allargar més de nou mesos. Cabanes ha respost així l'acció reivindicativa d'una trentena de nois del centre Kirikú de Sant Just Desvern, aquest dilluns, demanant una millor atenció per part de l'administració.

Segons Cabanes, molts dels joves estan el plans formatius, i els que no hi estan, en alguns casos, és perquè no han pogut acreditar cap número. Cabanes, però, assegura que gairebé tots passen per programes formatius ,malgrat reconèixer que l'oferta no està 'a la carta per tots quan volen' i que depèn de cada zona. Cabanes també ha assegurat que els centres compleixen les ràtios establertes de treballadors en funció dels grups i que en el cas del Kirikú hi ha 'suficient personal'. L'equipament és un centre d'emergència obert el setembre de l'any passat arran de l'arribada d'un grup nombrós de joves subsaharians, propers a la majoria d'edat. Els joves han sortit al carrer aquest dilluns per demanar una millor atenció i demanar el relleu de la directora del centre però Cabanes ha dit que desconeixia la problemàtica. Tràmits llargsEls nois també es queixen que l'administració no fa prou per tramitar els permisos de residència i treball amb agilitat, una acusació que Cabanes ha rebatut assegurant que la meitat dels joves d'aquest centre de Sant Just ja tenen el permís de residència i un 30% estan pendents de la inscripció o d'asil i per això creu que no hi ha motius de 'queixa'. Cabanes ha recordat que obtenir la documentació és un procés que es pot allargar 'si les coses van bé' uns nou mesos, i que en alguns països d'origen es troben dificultats afegides com per exemple, que no hi ha la màquina per fer els passaports a Barcelona, un fet que alenteix tot el procés. A banda, Cabanes ha recordat que aquests tràmits no són competència de la Generalitat. Cabanes ha rebaixat les previsions inicials del Departament d'Afers Socials que parlava de l'arribada d'uns 5.500 menors sense referents familiars aquest 2019, i l'ha situat al voltant dels 3.000. Tot i això, ha estat prudent i ha recordat que el control de fronteres tampoc no depèn del Govern. La directora de la DGAIA ha assegurat que l'administració catalana s'ha preparat per acollir aquests menors però ha posat en dubte que la societat ho estigui. En aquest sentit, ha assegurat que qualsevol menor que arribi serà acollit, en referència a la petició d'Open Arms, i ha posat en dubte la legalitat de la proposta d'Albert Batlle.