Publicado 06/11/2020 15:27CET

Detecten el triple de positius a la Regió Sanitària de Girona però la mortalitat baixa respecte de la primera onada

La Jornada de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina que s'ha celebrat per via telemàtica, aquest 6 de novembre del 2020. (Horitzontal)
La Jornada de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina que s'ha celebrat per via telemàtica, aquest 6 de novembre del 2020. (Horitzontal) - Cedida per l'ICS (ACN)

És una de les conclusions que s'ha presentat a la VI Jornada de Pneumologia del Trueta i el Santa Caterina

ACN

Girona.-La segona onada de la pandèmia de la covid-19 està registrant el triple de casos positius a la Regió Sanitària de Girona però, al mateix temps, provoca tres vegades menys mortalitat que en la primera onada. Aquesta és una de les conclusions que s'han presentat aquest divendres en el decurs de la VI Jornada de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, que degut a les restriccions s'ha fet telemàticament per primera vegada. El cap de la Unitat de Suport a la Recerca de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, Rafel Ramos, ha presentat una comparativa entre l'impacte de la primera i la segona onada.

Entre les conclusions, també ha explicat que els hospitals estan atenent només una tercera part dels pacients amb patologia de base, en comparació amb fa uns mesos. Una situació que atribueixen a la gestió dels dipositius d'atenció primària en la protecció d'aquest col·lectiu de risc. Ramos ha comparat la xifra de positius que van requerir ingrés hospitalari a la primavera (17,2% dels positius) amb la fase actual (3,1%) i d'aquests també el percentatge que havia d'ingressar a la UCI (1,8% davant del 0,64%). Pel que fa a la mortalitat hospitalària, tot i que ara es detecten tres vegades més de casos positius, l'índex de defuncions ha baixat del 2,9% de la primera onada al 0,21%. Això s'atribueix, d'una banda, als resultats dels cribratges i als nous protocols sanitaris, que s'han adaptat a l’heterogeneïtat del territori, i de l'altra a l'especial cura que s'està tenint dels col•lectius més vulnerables, molt més protegits. Ramos també ha apuntat que aquesta segona onada és molt més lenta però més constant en la capacitat de contagis, i que els sistemes de monitorització de nous casos funcionen correctament, un factor que permet als sistema de salut preveure quina haurà de ser la seva organització.L'altra ponència destacada ha estat la del pneumòleg del Trueta i el Santa Caterina, Eduard Barrio, que ha explicat la "metamorfosi" que van patir els hospitals durant la primera onada. Es van haver d'habilitar nous espais per a l'atenció de pacients crítics i semicrítics i dedicar tota la resta de l'hospital a pacients amb COVID19, amb nous circuits i equips humans, protocols de diagnòstic i tractaments, al mateix temps que la pandèmia seguia el seu curs. Barrio també ha remarcat el paper que durant la primera onada va tenir la Unitat de Cures Respiratòries Intermitges, que va evitar sobresaturar les Unitats de cures intensives.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés