Publicado 29/04/2019 16:15

Detecten a Ripoll exemplars de bernat marbrejat, un insecte originari de l'sia que afecta arbres fruiters i ornamentals

L'Ajuntament aconsella aspirar-los i submergir-los en aigua perqu l'insecticida no és efica

ACN

Ripoll.-L'Ajuntament de Ripoll ha informat de la detecció d'exemplars de bernat marbrejat ('Halyomorpha halys'), un bernat o xinxa extica procedent de l'sia, que es distingeix daltres bernats autctons per disposar dunes bandes blanques que té a les antenes. Es va detectar per primera vegada a Europa el 2007 i el 2016 a Catalunya, concretament al campus de la Universitat de Girona. L'insecte no pica a les persones ni a animals ni tampoc transmet malalties. S'alimenta principalment de plantes dels parcs i cultius agrícoles i la seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius. En cas de detectar-se als habitatges, s'aconsella aspirar-los o submergir-los en aigua perqu l'insecticida no és efica.

Segons el comunicat del consistori, aquest insecte procedent de l'sia resulta "molt molest i comporta certa alarma perqu té la particularitat dhivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases) i els vehicles". Si es veu amenaat, desprn una forta i desagradable olor. En cas de detectar-se en habitatges, es recomana evitar l'ús dinsecticides per la poca eficcia daquests. La millor opció per reduir la seva presncia és aspirar-los i submergir-los en aigua. I en el cas de parcs i jardins es demana fer un control i actuar de forma rpida per evitar la seva propagació. D'altra banda, es demana als ciutadans que el detectin que li facin una foto al dors i al ventre i que la publiquin al web https:\/\/natusfera.gbif.es\/projects\/hh-wanted, oberta per rebre les notificacions ciutadanes. El Servei de Sanitat Vegetal del Departament dAgricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) conjuntament amb lInstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentries (IRTA) est fent el seguiment i estudi de la presncia daquest insecte en el nostre territori i vetllen per reduir-ne la seva propagació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés