Publicado 03/10/2019 11:55CET

Detecten una alga invasora a la zona nord del Parc Natural del Cap de Creus

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'espcie s'ha localitzat a la Cala Galladera, un punt molt freqüentat pel fondeig d'embarcacions amb ncora

ACN

Roses.-El grup de suport marí dels Agents Rurals ha detectat una alga invasora a la zona nord del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta de l'espcie Caulerpa cylindracea i es va localitzar a una fondria d'entre dos i sis metres a la Cala Galladera, un punt molt freqüentat pel fondeig d'embarcacions amb ncora. A Catalunya es té constncia d'aquesta alga invasora des de l'any 2008, quan va aparixer a la costa del Garraf. Est considerada com una de les espcies extiques marines amb major potencial invasor als fons litorals de la Mediterrnia. De fet, després que es trobés al Garraf, també ha estat detectada a les comarques del Baix Camp, Tarragons, Baix Llobregat, la Selva, el Baix Empord i l'Alt Empord. El punt més al nord on s'havia localitzat fins ara era Roses.

L'alga, d'origen australi, és molt agressiva a la Mediterrnia i té un potencial invasor superior al de l'espécie Caulerpa taxifolia, inclosa al llistat de les cent espcies amb major potencial. Provoca greus impactes ecolgics sobre les comunitats autctones i pot arribar a modificar profundament el paisatge, provocant canvis en els hbitats marins costaners, afectant la seva composició, estructura i dinmica dels ecosistemes envats. Es dispersa pel fons marí rpidament perqu pot reproduir-se a partir de petits fragments que poden arrelant tant sobre fons de roca, pedres o blocs com sobre el fons sorrenc. A més, pot ser transportada per les corrents marines i el fondeig de les embarcacions. . Lalga es queda enganxada a lncora quan aquestes embarcacions fondegen en un punt envat i després s'implanta quan el vaixell fondeja en altres indrets. Pot arribar a viure uns dies fora de laigua sense perdre el seu potencial per colonitzar nous llocs i la seva velocitat de creixement és molt rpida de manera que en poc temps pot provocar impactes importants sobre els ecosistemes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés