Publicado 2/4/2019 10:48:54 +02:00CET

Desenes de persones es concentren per impedir el desallotjament de Casa frica

Agencia Catalana de Noticias
ACN

És el segon intent de desallotjar un edifici que l'Ajuntament de Barcelona ha descartat expropiar

ACN

Barcelona.-Un centenar de persones han acudit a la convocatria de l'entitat Emergncia Frontera Sur per evitar el desallotjament previst per entre les set del matí i les tres de la tarda de les persones que viuen al número 35 de Mari Aguiló, al Poblenou. L'edifici anomenat Casa frica, antigament conegut com La Teixidora, i propietat d'un fons inversor, est ocupada per més de trenta persones. El portaveu d'Emergncia Frontera Sud, Nebon Babou Bassono, ha explicat que hi han passat moltes més persones, per algunes estan de pas i altres accepten anar a albergs públics, tot i que considera que en aquest cas viure als albergs "pot durar cinc o sis mesos, per sempre té data de caducitat". Babou ha dit que la primera carta de desallotjament els va arribar el 8 de gener per estan tranquils perqu exposa que compten amb el suport venal.

"Estem fent moltes activitats amb el barri, estem molt implicats, ens acullen i estem molt a gust", ha explicat Babou. Des del seu punt de vista, defensar l'ocupació "és un procés d'empoderament" que duen a terme des de fa mesos per guanyar autonomia i poder-se acabar autogestionant. "En aix comptem amb el suport de totes les entitats del barri i collectius de Barcelona", assegura.Si bé tenen la possibilitat d'anar a albergs municipals, es volen quedar, perqu veu aquesta resistncia com la seva manera "de denunciar tota aquesta problemtica" de l'habitatge. Considera "important que l'esperit de Casa frica es consolidi" per molts motius, entre d'altres perqu diu que hi ha la possibilitat que els que van marxar a un alberg hagin de tornar properament a l'edifici.Els ocupants de l'edifici són una trentena de persones, arribades a la ciutat l'últim any i la majoria sollicitants d'asil, esperant que s'inicin els trmits per entrar al programa de protecció, que és competncia exclusiva de l'estat espanyol, segons han exposat fonts municipals. Al mes de gener, quan es va fixar l'anterior data de desallotjament, l'Ajuntament ja va presentar un informe respecte a la vulnerabilitat d'aquestes persones, ja que molts han estat usuaris de serveis específics municipals. El consistori considera que qui hauria d'oferir allotjament als sollicitants d'asil és l'estat espanyol, perqu és competncia estatal.Propietat d'un fons inversorL'edifici és propietat d'un fons inversor. Abans de la guerra civil va ser la seu d'un casal republic federalista i el 1939 va ser confiscada per la Falange. A la dcada del 1940 va passar a ser propietat d'una família del barri i amb els anys va quedar en desús fins que als inicis de la dcada del 2000 la casa va ser ocupada per un grup de joves. Fa uns mesos l'han ocupat les persones migrants.Durant aquests darrers mesos l'Ajuntament de Barcelona ha negociat amb la propietat de la finca per evitar el desallotjament, per la propietat ha continuat el procediment judicial. L'alternativa plantejada per la propietat és l'expropiació de la finca per part de l'Ajuntament, una possibilitat estudiada i finalment descartada pel consistori, que consideren que no es donen els supsits que motivarien i justificarien una expropiació, segons han exposat fonts municipals.Un edifici catalogatL'edifici est catalogat, té qualificació urbanística d'equipament, i l'Ajuntament de Barcelona considera que es troba en una zona de la ciutat ben dotada d'equipaments públics culturals, associatius i cívics. Per aquest motiu descarta l'expropiació. Segons el seu anlisi, també es considera injustificable en termes econmics i per les característiques de l'edifici. Per una banda, la finca necessitaria una intervenció de reforma i rehabilitació per adequar-la als nous usos. Una intervenció costosa tenint en compte el deteriorament que presenta l'edifici, que té unes dimensions que fan difícil que es pugui aprofitar per altres usos, segons les mateixes fonts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés