Publicado 15/07/2019 16:45CET

Descobreixen nous edifici defensius associats a la muralla del jaciment iber de Tivenys

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

És la vintena campanya d'excavacions que es fan a l'Assut i al setembre se'n millorar l'accés

ACN

Tivenys .-El Grup de Recerca Seminari de Protohistria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha fet aquest mes de juliol la vintena campanya d'excavacions al poblat ibric de l'Assut de Tivenys (Baix Ebre). Entre les descobertes destaquen dos estructures en forma de torre. Els arquelegs investigaran la seva funció d'una d'elles perqu est a la part exterior de la muralla defensiva que tanca el jaciment i no acaba d'encaixar amb les torres de defensa habituals de l'poca. També s'ha localitzat la que podria ser la cinquena torre del jaciment, a la part baixa, "un fet bastant inslit a les Terres de lEbre", com ha recordat el director dels treballs, Jordi Diloli.

Les incgnites sobre les noves estructures descobertes en la vintena campanya d'excavacions a l'Assut de Tivenys es resoldran i analitzaran en properes intervencions. En els treballs d'aquest mes de juliol hi ha participat divuit persones, entre arquelegs i estudiants del Mster interuniversitari en Arqueologia Clssica de la URV i la UAB i dels graus dHistria i Histria de lArt i Arqueologia de la URV.Hi ha dos fets inslits en les troballes. Per una banda, que una de les possibles torres associades a la muralla est a la part exterior, i també que la muralla en tingués cinc. La torre exterior es troba a la part alta del jaciment, molt a prop de la gran torre circular que va funcionar de forma allada al poblat i que s'hi va acabar integrant més tard. Podria haver estat construda a finals del segle V abans de la nostra era (ANE) i seria posterior a la torre circular que data del segle VI ANE. Entre els materials recuperats s'ha trobat cermica d'origen grec, púnic o rom. Destaca una moneda de plata d'poca romana, concretament de l'any 103 ANE, tal i com indica el nom del magistrat que hi apareix. La moneda confirmaria que el jaciment estava ocupat en moments posteriors al seu abandonament i estaria relacionat amb les guerres sertorianes. Amb l'objectiu de fer el jaciment visitable, durant la tardor s'arranjar el camí d'accés. Té un pressupost de 40.000 euros que finana la Diputació de Tarragona i la prpia universitat, amb la collaboració de lAjuntament de Tivenys. També est previst musetzar el poblat i s'ha iniciat una campanya de mecenatge per aconseguir recursos.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés