Publicado 04/11/2019 13:22CET

Descobreixen a Isona una de les portes de la ciutat romana que converteix la muralla en la més gran de Ponent

S'han documentat fases d'ocupació que van des del segle I aC als segles II dC

ACN

Isona i Conca Dell.-Una setmana d'excavació ha estat suficient per confirmar la presncia d'una de les portes de la muralla de la ciutat romana d'Isona, al Pallars Juss. La troballa est en "bon estat de conservació en un extens tram", segons la directora de l'excavació, Cristina Belmonte. La construcció data del segle I aC. i converteix la muralla d'Isona en la més gran de Ponent, tant en extensió com en altura, segons Ignasi Garcs, professor de la Universitat de Barcelona (UB). Els arquelegs també han descobert la presncia de nombroses construccions d'habitatges com estances o clavegueram de l'poca altimperial (segles I-II dC) que són el resultat de l'ampliació fora muralla de la ciutat.

Belmonte ha explicat que han trobat cermica ibrica en aquesta mateixa zona fet que fa pensar en un assentament iber sota la ciutat romana. Aquesta excavació s'emmarca en el projecte 'Dinmiques de la ciutat i del territori d'Aeso en poca ibrica i romana'.Garcés, investigador principal del projecte, destaca la "sort" que té Isona de tenir "un jaciment extraordinari" d'una ocupació ibrica, l'antiga ciutat d'Aeso, al damunt una ciutat romana que experimenta un creixement urbanístic fora muralla durant els segles I-II dC. La campanya d'aquest octubre així ho han pogut corroborar.Garcés també ha explicat que més enll de la descoberta actual, l'important és poder tenir a poc més d'un quilmetre, una ciutat romana (Aeso), i una vila romana (Llorís), en l'Alt i Baix Imperi. Així mateix, ha afirmat que "pocs llocs a Catalunya" disposen d'aquests dos assentaments en un espai tan proper i en aquest grau de conservació tant "extraordinari".Aquesta troballa aportar "el coneixement d'una ciutat romana als peus dels Pirineus i el seu entorn que fins ara no havia estat estudiada" segons Garcés. Aquest far que els prxims anys atregui investigadors nacionals i estrangers, segons d'investigador.Belmonte ha explicat que treballs anteriors, del 1992 i 2015 ja apuntaven la conservació d'un tram de muralla romano republicana (inicis segle I aC) així com la porta oest de la ciutat. La campanya arqueolgica duta a terme entre els dies 21 i 31 d'octubre a la parcella de l'Hort del Cavaller, propietat de l'Ajuntament d'Isona i Conca Dell, així ho han confirmat.Isona té la sort de tenir un jaciment extraordinari, segons els arquelegs, amb una ciutat ibrica, al damunt d'una de romana, que experimenta el creixement urbanístic que es el que es veu en l'excavació. Aquesta analitza tant la ciutat com l'entorn i altres jaciments que ocupen la zona agrícola de la zona d'Isona.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés