Publicado 21/03/2019 16:03

Descobreixen la histria d'una lpida sinagogal del segle XIII que hi ha al Museu-Tresor de Sant Esteve a Olot

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Commemora la creació d'un temple a la ciutat a crrec d'una comunitat jueva que va deixar Frana fugint d'una guerra

ACN

Olot.-Una comunitat jueva de Besiers (Frana) va arribar a Olot el 1209 fugint de la primera Guerra Ctara. Es van refugiar a la ciutat durant uns sis anys. Estaven ben organitzats i van adaptar l'estana d'un habitatge per convertir-la en sinagoga. D'aquell fet histric n'ha quedat una lpida sinagogal que commemorava la seva obertura i que posteriorment es va utilitzar com a altar. La pea es va descobrir el 1933 al dipositar-se a la nova capella del cementiri. Tres anys més tard, es va cremar i hi va aparixer la inscripció hebrea. Fins ara es creia que provenia de Besiers per un estudi recent ha perms descobrir que en realitat es va collocar durant la inauguració del temple a Olot.

Coincidint amb el 810 aniversari de l'arribada de la comunitat jueva de Besiers (Frana) a la capital garrotxina, hi ha previst un acte el 27 de mar a l'església de Sant Esteve d'Olot on es mostrar la lpida sinagogal del temple. També s'aprofitar per donar a conixer la seva histria com a element d'unió entre els dos pobles. Entre les autoritats, hi ha convidats el rabí d'aquest poble de Frana i el seu alcalde així com membres de la comunitat jueva de Barcelona.Fins ara es creia que la pea provenia de Besiers per un estudi impulsat per la comunitat jueva d'all la situa en el moment fundacional de la sinagoga el segle XIII a Olot, ats que es va utilitzar com a lpida inaugural o commemorativa. El que van fer va ser adaptar l'habitació d'un habitatge per poder-la utilitzar com a lloc de culte i poder així continuar els rituals religiosos des de l'exili.L'any 1933 es va descobrir la pedra sinagogal al dipositar-se a la nova capella del cementiri. Tres anys més tard, es va cremar i hi va aparixer la inscripció hebrea. A partir dels anys 50 va quedar dipositada al Museu-Tresor de Sant Esteve. En la inscripció hebrea de la pedra sinagogal es fa referncia a l'exili forat d'aquesta comunitat jueva. Es concreta que van ser expulsats de Besiers per culpa d'una guerra contra els ctars. També es precisa que no havien pecat i que havien estat víctimes d'un conflicte bllic. Es creu que alguns membres de la comunitat es van quedar a Olot i que la sinagoga s'hauria seguit utilitzant com a espai de culte malgrat que el gruix de la comunitat va marxar després d'estar uns sis anys a Olot. En parallel, aquest any també es far a la capital garrotxina un curs d'art i histria de l'Edat Mitjana centrat en el món jueu a Olot i Catalunya amb diferents conferncies. També es faran excursions a Besiers, Besalú i Girona, tres indrets molt importants pel llegat jueu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés