Publicado 07/03/2019 09:21CET

Descobreixen un enterrament collectiu de fa uns 3.000 anys a la cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La troballa és de gran inters per estudiar el poblament prehistric i protohistric a la Conca de Barber

ACN

Vimbodí i Poblet.-Un equip de lInstitut Catal de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha posat al descobert un enterrament collectiu de fa uns 3.000 anys a la Cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet. Segons informa la institució, ser de gran inters per estudiar el poblament prehistric i protohistric a la Conca de Barber. La troballa sha produt en el transcurs de lexcavació que va comenar a mitjan febrer i que sacabar el 15 de mar. La boca de la cavitat que sexcava representa només una part d'un petit complex crstic d'origen fretic. Els membres de lIPHES creuen que part de les coves estan totalment reblertes i poden contenir restes de diferents períodes cronolgics des del pleistoc mig -500.000 anys- fins a la prehistria recent, amb les primeres poblacions ibriques.

Durant aquesta campanya shan trobat dipsits arqueolgics que testimonien el reompliment original de la cavitat. Dentre el material descobert durant els primers dies de lactuació, abunden restes humanes, d'animals i cermiques de carcter funerari de fa uns 3.000 anys. Lestudi daquestes restes permetr aprofundir en aquestes poblacions que representen el substrat prerom del poblament de la conca de Barber. Aquestes troballes també permetran desenvolupar la recerca de la tecnologia cermica, l'aprofitament i explotació dels ramats i fer estudis gentics de les restes paleoantrolpolgiques, cosa que permetr establir el carcter gentic local o saber si existeixen dinmiques d'intercanvi amb altres zones geogrfiques.Un dels objectius del projecte dinvestigació de lIPHES a la Cova dels Xaragalls és registrar i datar els conjunts arqueolgics i paleontolgics de tot el sistema crstic. Els treballs d'aquesta campanya permetran documentar els conjunts arqueolgics més recents de la cavitat, on destaquen materials relacionats amb enterraments humans collectius de l'edat del bronze, de fa uns 3.000 anys.La intervenció arqueolgica compta amb el suport logístic de Bodegues Torres, lAjuntament de Vimbodí i Poblet i la collaboració del Paratge Natural dInters Nacional de Poblet (PNIN).El treball de camp i la recerca al jaciment de la cova dels Xaragalls forma part del projecte quadriennal de recerca de lIPHES Evolució paleoambiental i poblament prehistric a les conques dels rius Francolí, Gai, Siurana i rieres del Camp de Tarragona, finanat per la Generalitat de Catalunya. També est incls en el Grup de Recerca reconegut i finanat per lAGAUR (Agncia de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca) Social, cultural and biological Evolution during the Pleistocene (StEP) (2017SGR1040).La cova dels Xaragalls ha estat molt pertorbada per excavacions antigues i, a causa daquesta intrusió i destrucció, molts materials s'han perdut i els que shan conservat es troben dispersos entre els museus comarcals i altres dipsits particulars, o sen desconeix la seva localització. Els treballs de recerca que lIPHES fa des de fa uns any vol contribuir a recuperar i posar en valor tot aquest patrimoni.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés