Publicado 22/10/2019 16:54CET

El Departament d'Agricultura pagar 218 milions d'euros dels ajuts directes de la PAC 2019 abans del 6 de desembre

L'import correspon al 95% del total dels ajuts i a la prctica totalitat dels expedients de sollicitud

ACN

Barcelona.-El Departament d'Agricultura ha informat a les organitzacions agrries que durant la primera setmana de desembre s'abonar conjuntament la totalitat mxima permesa dels ajuts directes dissociats a la producció sollicitats aquest any a través de la DUN (Declaració agrria) 2019, els quals ascendeixen a 218,2 milions d'euros. Tots els beneficiaris de pagament bsic, pagament verd, complement de joves i del rgim de petits agricultors cobraran el percentatge mxim dels ajuts de la PAC, tal i com preveu la normativa comunitria. D'aquesta manera est previst que aquest sigui del 95% i que, com cada any, el 5% restant es pagui un cop s'hagi fet la validació dels límits pressupostaris.

La previsió es abonar 138 milions als 30.900 beneficiaris del pagament bsic, 69,5 milions als 30.900 del pagament verd, 5 milions més als 1.200 beneficiaris del complement de joves i 5,7 milions pels 11.700 beneficiaris del rgim de petits agricultors. Aquesta retribució, que inclou la prctica totalitat de les sollicituds dels ajuts directes dissociats de les DUN 2019, es pot fer un cop finalitzats els controls estrictes i curosos de la totalitat dels expedients -tal com marca el reglament comunitari- i que han estat realitzats amb l'esfor del personal del DARP, les entitats collaboradores, ramaders i pagesos.D'aquesta manera, el Departament fa que els diners dels ajuts directes dissociats de la PAC arribin el primer dia possible del mes de desembre, en el seu 95% de l'import, al sector agrari catal. Catalunya ser una de les regions europees que pagar abans el mxim perms, tal com es va fer en la campanya passada. La resta d'abonaments d'ajuts directes associats, tant agrícoles com ramaders, es realitzaran durant el primer trimestre del 2020 tal com es fa cada any. En total, es preveuen pagar més de 265.000.000 euros al sector agrari corresponents als ajuts directes.Aquest any a Catalunya s'ha posat en marxa una nova eina per a efectuar les declaracions (DUN WEB), per tal d'efectuar de manera més eficient totes les sollicituds d'ajuts per part dels agricultors i ramaders, evitant errors i facilitant la declaració dels nombrosos trmits que es realitzen en aquest portal que el DARP posa a disposició del sector agrari. Com a novetat, permet disposar d'una actualització constant de la seva explotació, que és necessria per a molts trmits que ha de presentar l'agricultor o ramader davant de l'Administració.A més, cal destacar que s'ha dissenyat un mtode propi de control amb l'ús de la informació gratuta del satllit SENTINEL II. L'aplicació d'aquestes noves tecnologies s'ha dut a terme a la zona del delta de l'Ebre i el resultat ha estat molt satisfactori.Els ajuts directes formen part del primer pilar dels ajuts de la PAC finanats en la seva totalitat pel Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrria (FEAGA), amb un pressupost anual disponible per a l'Estat espanyol de poc més de 5.000 milions d'euros, dels quals a Catalunya se'n gestionen 265 milions, aproximadament. El Departament d'Agricultura és l'administració encarregada de gestionar els ajuts de la PAC que reben els agricultors i ramaders catalans. Com a organisme pagador, sempre ha estat reconegut per la seva eficincia en la gestió d'aquests ajuts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés