Publicado 08/06/2019 16:09

El Departament de Cultura homenatja els promotors de l'art de la pedra seca

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La UNESCO ha inscrit aquesta tcnica a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

ACN

Manresa.-La consellera de Cultura, Maringela Vilallonga, ha participat aquest dissabte en l'acte de celebració de la inscripció de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Vilallonga ha aprofitat l'ocasió per comparar els murs de pedra seca amb els catalans, que "posats junts els uns al costat dels altres, com aquestes pedres, podem arribar on vulguem arribar", ha dit durant els parlaments. L'acte celebrat al paratge de l'Obaga de l'Agneta de Manresa, ha servit també per homenatjar a totes les persones que al llarg dels segles han bastit aquest tipus de paisatge i també a les que actualment treballen per valorar-lo.

La candidatura internacional "L'art de la pedra seca: coneixements i tcniques", va ser inclosa pel Comit Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el passat 28 de novembre. Havia estat presentada per 8 estats europeus: Crocia, Xipre, Frana, Grcia, Espanya, Itlia, Eslovnia i Sussa.Actualment, hi ha gairebé 19.000 construccions de pedra seca inventariades a Catalunya, segons l'inventari de Wikipedra que coordina l'Observatori del Paisatge. Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnolgic del món de la pagesia del nostre país. La tcnica i coneixement de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l'entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la cal o el guix. D'aquesta manera, s'ha erigit una gran diversitat tipolgica de construccions, en la seva major part relacionades amb l'economia tradicional agro-ramadera, l'explotació del bosc i l'abastament d'aigua: cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caa, forns de cal o d'oli de ginebre, etc.Tradicionalment, els practicants d'aquesta tcnica han estat persones que combinaven la seva feina al camp o al bosc amb tasques puntuals d'aixecament i restauració de construccions utilitries, per bé que també hi havia individus i grups especialitzats en les tcniques més complexes. Amb la crisi dels sistemes tradicionals d'explotació dels entorns rurals, el primer perfil, tradicionalment el més generalitzat, va davallar de manera drstica, per donar pas a constructors especialitzats així com a persones que aprenen i practiquen la tcnica desinteressadament de la m d'associacions culturals.Homenatge a set precursorsL'acte, en qu també han participat l'alcalde de Manresa en funcions, Valentí Junyent, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ngels Blasco, ha incls l'homenatge a set precursors de la posada en valor de la pedra seca al nostre país: Ramon Artigas Ibáñez, August Bernat Constantí, Josep Girons Descarrega, Jaume Plans Maestra, Flix Martín Vilaseca, Xavier Rebés d'Areny-Plandolit, Josep Maria Soler Bonet. També s'ha realitzat una reconstrucció d'un marge de pedra seca i hi ha hagut l'actuació musical a crrec del grup Guillem Anguera i Txek.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés