Publicado 31/07/2019 18:15CET

Demanen tancar el CIE de la Zona Franca fins que no es resolgui "la manca de ventilació i de refrigeració"

Migra Studium i IRIDIA presenten un escrit conjunt de queixa davant el Jutjat dInstrucció 30 de Barcelona

ACN

Barcelona.-Migra Studium i IRIDIA han presentat un escrit conjunt de queixa davant el Jutjat dInstrucció 30 de Barcelona per denunciar "les dolentes condicions dinternament a qu senfronten els interns durant lestiu" al CIE (Centre dInternament dEstrangers) de la Zona Franca de Barcelona. En concret, es queixen de la manca de ventilació i de refrigeració, tant a les celles dels interns com als espais comuns, als locutoris de visites i altres espais compartits amb els funcionaris i els visitants, així com la manca daigua corrent als patis i la dificultat daccés als lavabos. Les entitats es fan ress d'una queixa interna signada per trenta interns on expliquen que del 24 al 28 de juliol es van negar a anar a les celles i a dinar durant per denunciar la situació sense haver obtingut una resposta. Plantegen la clausura temporal del CIE de la Zona Franca, pel temps necessari fins a lefectiu compliment dels estndars mínims, tal i com una ordre judicial ha demanat al CIE de Sangonera (Múrcia).

Les entitats demanen "la intervenció judicial efectiva" amb la visita al CIE i les mesures adequades per garantir l'adequada ventilació i refrigeració a les celles i les zones comunes, així com l'adequat accés a l'aigua corrent al pati i la lavabos del pati. També reclamen el tancament dels espais que no reuneixen les condicions de salubritat, ventilació, refrigeració i climatització com a mesura cautelar. També plantegen la clausura temporal del CIE de la Zona Franca, pel temps necessari fins a lefectiu compliment dels estndars mínims.Les entitats afegeixen en el comunicat que les finestres de les celles del CIE tenen una barra de ferro soldada per davant que no permet que sobrin o "en alguns casos només permet una obertura dun escs centímetre". Indiquen que com que el pati és el lloc més ventilat, molts dies els interns es neguen a pujar a les habitacions al midgia després de dinar, el qu ocasiona situacions de tensió amb els funcionaris i entre els propis interns. Els voluntaris de Migra Studium en diverses ocasions han hagut de concloure anticipadament les visites pel calor dins del locutori: "voluntaris i interns transpiren i gotegen de suor de tal manera que als voluntaris els hi costa prestar latenció que mereixen els interns", exposa l'escrit.Agents del Cos Nacional de Policia han justificat les altes temperatures "allegant que els aparells d'aire condicionat estan espatllats" per les entitats sostenen que no es compleixen els "estndards mínims" de les Regles Mínimes de les Nacions Unides per al tracte de persones privades de llibertat, les 'Regles Nelson Mandela' adoptades per l'ONU el 2015. Exposen que aquestes normes parlen de les condicions higiniques i climtiques dels dormitoris, i en concret del volum daire, la superfície mínima, la illuminació, la calefacció i la ventilació. En aquest sentit, diu que les finestres han de ser "prou grans perqu puguin llegir i treballar amb llum natural i estaran construdes de manera que pugui entrar aire fresc, hi hagi o no ventilació artificial". També recorden que el CIE de Sangonera (Múrcia) ha estat clausurat recentment per ordre judicial per manca de sistemes de refrigeració.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés