Publicado 22/5/2019 14:10:10 +02:00CET

Demanen 6 anys de presó a tres acusats per un vessament de 20.000 litres de purins al Canal d'Urgell a Arbeca

Provenien d'unes granges sense llicència, que estaven sobredimensionades i van contaminar l'aigua per al consum humà

ACN

Lleida.-La Fiscalia de Lleida demana 6 anys i 4 mesos de presó a tres persones acusades de ser les responsables d'un abocament incontrolat de 20.000 litres de purins al Canal d'Urgell, a Arbeca (Garrigues). Segons la fiscalia, els purins provenien d'unes granges de porcs que no tenien la llicència en vigor. Així mateix, se'ls acusa de comptar amb un volum d'animals vius superior als permesos quan els permisos eren vigents. Els fets van tenir lloc el setembre de 2015 i seran jutjats el 30 i 31 de maig. Fiscalia els acusa d'un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i també els demana una indemnització de 18.000 euros així com els diners que va costar a la comunitat de regants netejar el canal, prop de 7.000 euros.

Segons fiscalia, tot i que l'explotació, tenia capacitat per a 810 porcs en el moment dels fets n'hi havia 1.400. El vessament va tenir lloc la matinada del 29 de setembre de 2015, quan els purins van sortir de forma incontrolada d'una nau on estaven emmagatzemats de forma il·legal. Allí hi havia un tub de pressió que va expulsar una gran qualitat de purins per culpa de l'excés d'aquesta substància que havia sobrepassat el límit de la nau que tenia una funció de dipòsit. Els acusats haurien instal·lat una tapa metàl·lica a la sortida del tub de buidatge del dipòsit amb l'objectiu d'intentar evitar i sobrepassar el límit físic de la fossa. A causa de la pressió que hi havia per l'excés de purins, la tapa hauria cedit, segons fiscalia, vessant a l'exterior prop de 20.000 litres de purins que van anar a parar al Canal d'Urgell. Segons fiscalia, la granja funcionava des de 2007 sense permís i tampoc comptava amb l'autorització per unes obres que s'havien fet. Això feia que es trobés al marge del sistema d'informació sobre matèria ambiental i per tant els responsables de l'Administració no la podien controlar.A causa del vessament, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell va haver de buidar el canal sense poder aprofitar els 20.0654 metres cúbics d'aigua que hi havia en aquell moment emmagatzemats per abastir d'aigua de boca al municipi d'Arbeca. Així mateix va ser necessari portar a terme una neteja intensiva del dipòsit afectat i reomplir-lo novament amb el mateix volum d'aigua. Tot plegat va suposar un cost de prop de 7.000 euros a la comunitat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés