Publicado 18/11/2014 12:01

El Delta de l'Ebre està en "perill imminent de desaparèixer" com a zona ornitològica d'importància mundial segons BirdLife

Àrees naturals urbanitzades, infraestructures viàries o el turisme, algunes de les causes de l'amenaça

Barcelona (ACN).- El Delta de l'Ebre, una de les 12.000 zones considerades importants per a les aus i la biodiversitat al planeta -àrees IBA-, està en "perill imminent de desaparèixer", segons un informe que ha fet públic l'ONG BirdLife International. Al costat de la del Delta de l'Ebre, 364 IBA més pateixen també aquesta circumstància, de les quals una a les Illes Balears -Sa Conillera- i dues a la resta de l'Estat. En el cas de l'IBA del Delta de l'Ebre l'entitat responsable de l'informe indica com a causes d'aquest perill la urbanització d'àrees de vegetació natural, la contaminació per productes químics a camps d'arròs, la pol·lució industrial de l'aigua del riu o el plom provinent dels cartutxos de caça.Altres perills que afecten la zona IBA del Delta de l'Ebre són la dotació "creixent" en infraestructures viàries lineals, l'entubat de canals, les "molèsties" del turisme a les colònies d'aus aquàtiques, el descens dels aportaments fluvials de sediments a causa de les preses del riu Ebre, l'eutrofització de les aigües -agricultura i abocaments urbans sense depurar- i la proliferació d'espècies de flora i fauna exòtiques invasores, com ara el caragol poma.

L'informe relata també quines són les circumstàncies que situen en el mateix perill l'IBA Sa Conillera de les Illes Balears. En concret parla del projecte d'utilització del far com a hotel, fet que "provocaria molèsties irreversibles" sobre les poblacions d'aus marines.

BirdLife recorda que les àrees IBA són indrets d'importància internacional per a la conservació de les aus del món i altres valors naturals i subratlla que de les 365 que estan en "perill imminent de desaparèixer", prop de la meitat estan protegides legalment.

També especifica que ajuden a focalitzar els esforços de conservació a llocs prioritaris i estimulen la designació d'àrees protegides en molts espais.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés