Publicado 18/4/2019 11:24:55 +02:00CET

Delimiten les rees de nidificació d'ocells marins i litorals al delta de lEbre coincidint amb l'inici de temporada

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Parc Natural actua a la punta del Fangar, a lilla de Buda, a la Punta de la Banya i a la bassa del Garxal

ACN

Deltebre.-El Parc Natural del Delta de lEbre ha comenat a delimitar -amb fil, cordes, pals i senyalització informativa- les principals rees de nidificació docells marins i litorals que arriben a la primavera al delta per nidificar. Concretament, loperació sha dut a terme a la punta del Fangar, a lilla de Buda, a la Punta de la Banya i a la bassa del Garxal. La brigada de manteniment del parc, integrada per personal de Forestal Catalana, és lencarregada de delimitar gairebé 30 quilmetres de litoral durant un període dentre tres i quatre setmanes. Lobjectiu és preservar rees allades de lactivitat humana per afavorir la reproducció de les aus.

A la Punta de la Banya i a lilla de Buda shan installat senyals informatives i tanques amb fil, per tal devitar el trnsit de persones i de vehicles per la platja.El Delta atrau les aus per a reproduir-se El Fangar acull algunes de les colnies nidificants docells marins més importants de lEstat, sobretot pel que fa al grup dels xatracs (Sterna) i, alguns anys, també de gavina capblanca (Chroicocephalus genei). A més, espcies no colonials com el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) o la garsa de mar (Haematopus ostralegus) troben al Fangar llocs idonis per a reproduir-se. Les colnies sinstallen durant labril i les postes poden allargar-se fins a final de juliol. Els xatracs fan un niu molt senzill a larena mateixa, on els ous i els polls són molt mimtics amb lentorn. Les colnies són molt sensibles als destorbs humans i és freqüent que els animals les abandonin si sels molesta. Per aquest motiu, a les principals zones de nidificació sha optat per aplicar mesures de protecció especials com la delimitació de lrea i la senyalització informativa. Tancament provisional de la platja del Garxal En el cas del Garxal, a banda de reforar la senyalització perimetral entre la llacuna, el mar i les dunes, sha restringit laccés temporalment per la platja, des del 8 dabril fins la finalització de lpoca de nidificació, cap a final de juliol. El tancament provisional de la platja del Garxal pretén garantir la viabilitat duna zona propícia de cria de diverses espcies protegides, com ara la garsa de mar, el xatrac menut (Sterna albifrons) i el corriol camanegre. Aquestes delimitacions al Fangar i Garxal es mantindran sobre el terreny fins que els polls puguin volar i independitzar-se, habitualment a principis dagost. Per garantir lxit reproductor també es prohibeix dur els gossos sense lligar i creuar pel mig de les rees de cria. Refor de la informació al públic Enguany, el parc ha installat tres casetes de fusta per millorar la informació i la vigilncia en les rees de nidificació del Fangar, el Garxal i lilla de Buda, des de Setmana Santa fins a lagost, amb personal informador els caps de setmana. Uns plafons informatius donen indicacions de com accedir-hi sense produir danys a les colnies docells.

el més llegit

 1. 1

  S'eleven a 82 els casos positius de covid-19 en una residència de gent gran de Segur de Calafell

 2. 2

  Banyoles programa quatre dies d'activitats culturals per la 'no festa major' de Sant Martirià

 3. 3

  AMPLIACIÓ:Les famílies de l'escola de Mieres no hi porten els fills perquè han de dur mascareta a classe

 4. 4

  Turquia remarca el seu suport a l'Azerbaidjan i espera que s'alliberin els territoris "ocupats"

 5. 5

  Sant Cugat del Vallès destinarà 600.000 euros perquè la ciutadania els gasti en comerç local

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés