Publicado 13/3/2019 14:13:42 +01:00CET

La defensa qualifica "d'extravagncia processal" voler sotmetre l'investigat pels crims de Susqueda al polígraf cerebral

Subratlla que la prova "ni és científica ni prpia del sistema d'investigació" i dubta que sigui "emmotllable" al sistema processal

ACN

Girona.-La defensa de l'investigat pel doble crim de Susqueda qualifica "d'extravagncia processal" que el fiscal demani sotmetre'l al polígraf cerebral. El despatx Salellas i Associats subratlla que aquesta prova, anomenada popularment test de la veritat, "ni és científica" ni tampoc "prpia del nostre sistema d'investigació" i creu que no es correspon amb "l'exigncia de rigor, objectivitat i seriositat" que ha de guiar l'actuació del fiscal. De fet, s'estranya que ara es vulguin practicar "proves sobre la ment" de Jordi Magentí quan no es disposa "ni d'un sol indici" contra ell. La defensa ni tan sols entra a dir si l'investigat se sotmetr o no al polígraf, perqu creu que abans cal debatre si la prova "és emmotllable" al sistema processal. L'advocat de l'investigat entén que no i, en referncia a Magentí, recorda que ni tan sols ha declarat davant del jutjat i que, a més, es troba afectat per "una patologia mental diagnosticada".

La petició del fiscal perqu Jordi Magentí se sotmeti a la Prova de Potencial Evocat Cognitiu P300 no ha agradat gens a la defensa. L'advocat de l'investigat pels crims de Susqueda, Benet Salellas, subratlla que "la prioritat" ha de ser investigar els fets "i detenir els autntics responsables d'aquestes dues morts terribles", més que no pas tornar a posar el focus damunt Magentí.La defensa recorda que l'Audincia de Girona va deixar-lo en llibertat el 28 de desembre passat, després de "rebutjar l'existncia d'indicis de criminalitat contra ell". I que, per tant, all que correspon ara als investigadors i a la fiscalia és "obrir noves línies d'investigació que permetin superar la imputació contra Jordi Magentí".Per aix, s'estranya que ara el fiscal demani practicar "proves sobre la ment" de l'investigat "quan no disposa ni d'un sol indici per dirigir el procediment contra ell". L'advocat assegura que el test de la veritat que es fa servir als Estats Units- és una metodologia "que ni és científica, ni és prpia del nostra sistema d'investigació, ni es correspon amb les garanties que en el sistema espanyol té reconegudes la persona investigada".De fet, la defensa de Magentí arriba a qualificar la petició del fiscal com una "extravagncia processal" que s'allunya "de l'exigncia de rigor, objectivitat i seriositat" que ha de guiar la seva actuació. "Continuem creient en la presumpció d'innocncia con un dret fonamental en el nostre sistema jurídic", subratlla Salellas, en relació al veí d'Angls (Selva).Obrir el debatL'advocat diu que, ara per ara, no estan "en disposició" de dir si Magentí se sotmetr o no al polígraf cerebral en cas que l'Audincia avali aquesta prova (per fer-la, cal el consentiment explícit de l'investigat). Benet Salellas creu que, abans, hi ha d'haver un debat previ per aclarir si el test de la veritat "és emmotllable en el nostre sistema processal".I aquí, la defensa ja avana que, al seu entendre, el polígraf s'ha de rebutjar tant "amb carcter general" com també "específic" per a aquest cas. Sobretot, tenint en compte que Jordi Magentí encara no ha declarat davant del jutjat d'instrucció que porta els crims de Susqueda i que pateix "una malaltia mental diagnosticada".