Publicado 17/04/2019 14:36CET

La CUP inicia els trmits per a la reversió pública de quatre centrals hidroelctriques de la Vall Fosca

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els cupaires també presenten una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció i a l'OAC perqu s'investiguin possibles delictes

ACN

Barcelona.-La CUP ha iniciat els trmits a l'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) per revertir a l'administració pública quatre centrals hidroelctriques de la Vall Fosca, concretament, Auxilar, Capdella, Molinos i La Plana. La formació anticapitalista denuncia "frau" de diverses administracions que, segons diuen, han perms "l'explotació illegal" per part d'empreses privades a través de concessions "caducades". El regidor de la CUP a la Vall Fosca, Josep Plasencia, ha afirmat que vol saber per qu crrecs de l'ACA no han fet res per garantir que aquestes explotacions reverteixin tot i conixer les "prrrogues illegals". A més, la CUP també presenta una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció i a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) perqu s'investiguin possibles delictes per "l'explotació illegal" per part d'empreses privades.

La CUP ha registrat un expedient a l'ACA per a l'extinció de la concessió de les quatre centrals i també presentar una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció i a lOficina dAntifrau de Catalunya (OAC) perqu sinvestiguin els possibles delictes que sen puguin derivar com "lalteració de les condicions concessionals via registre daigües, ocultació dinformació de les caducitats, alteració dels cabals concessionals i dels cabals ecolgics, tracte de favor, prevaricació administrativa i trfic dinfluncies".La diputada de la CUP Natlia Snchez ha considerat que es tracta d'un cas paradigmtic de "portes giratries" i ha denunciat que les empreses són les úniques beneficiries de les centrals hidroelctriques tot i treballar amb concessions "caducades" des de anys. La diputada ha posat d'exemple que el govern d'Artur Mas nomenés Pere Palacín, provinent d'empreses energtiques, com a director general d'energia. Així mateix, ha denunciat que les empreses d'aquest sector competeixen per fitxar com a membres dels consells d'administració aquells que els han concedit "prorrogues irregulars" des de l'administració. En aquest context, la diputada ha denunciat que el Govern "continua repartint cadires" i s'hi ha referit com a "independentisme business" tot denunciant que no estan fent res per "recuperar sobiranies". Per la seva banda, Plasencia ha considerat que "és de justícia" que es comenci la "llarga cursa de municipalització i nacionalització de l'energia des d'aquestes petites centrals que van ser les primeres en illuminar el país". I ha afegit que volen saber per qu crrecs de l'ACA no han fet res per garantir que les explotacions reverteixin en mans púbiques tot i conixer les "prorrogues illegals". En aquest sentit, ha denunciat que s'hagi perms que empreses privades es lucrin amb un bé públic que "és de tots" com l'aigua.Segons la CUP, ser la primera vegada que l'expedient de reversió el presenti un ciutad i no una administració, ja que fins ara només s'han donat cinc casos a tot l'Estat, dos iniciats per ajuntaments i els altres per la Confederació Hidrogrfica de l'Ebre (CHE), sota demandes dels ajuntaments competents i de plataformes ciutadanes. La CUP demana la reversió a l'administració pública en virtut del reglament de domini públic hidrulic, la Llei d'aigües i la Llei de patrimoni.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés