Publicado 25/10/2019 10:46CET

La Creu Roja alerta d'una pobresa "intermitent": 2 de cada 10 persones que en surten hi retornen

L'entitat ho associa a una condició "extremadament frgil" i assenyala dones i majors de 50 anys com a més vulnerables

ACN

Barcelona.-La Creu Roja alerta en el 12 estudi de l'Observatori de l'entitat d'una pobresa "intermitent". En concret, l'informe -que duu com a títol 'Pobresa intermitent i fragilitat social'- destaca que de cada 10 persones que l'any 2018 van sortir de la pobresa, 2 tornen a necessitar ajuda de l'organització. L'entitat constata que és per la condició "extremadament frgil" de les persones que surten d'una situació de pobresa. La intermitncia es produeix a totes les franges d'edat per baixa drsticament a partir dels 60 anys, on la seva situació tendeix a la cronificació.

Els grups més vulnerables són les dones i les persones de més de 50 anys. D'entre les persones que presenten una situació més cronificada, el 68,8% són dones i el 31,2% homes. Per altra banda, per cada 15 homes que consoliden la seva recuperació, només hi ha 11 dones que ho aconsegueixen.Quant a les persones que es recuperen (fa dos anys que no necessiten ajuda bsica), 1 de cada 4 persones té entre 18 i 29 anys. Per contra, les que més complicat ho tenen són les persones de més de 50 anys, ja que o bé es troben al final de la seva vida laboral o bé ja no formen part de la població activa, fet que els dificulta en gran mesura recuperar l'autonomia econmica.Aquest collectiu es troba, segons la Creu Roja, en una "clara situació de cronificació": el 62% de les persones entre els 50-59 anys ha necessitat ajuda de manera continuada -2 o més anys- mentre que el percentatge arriba al 75% entre les persones majors de 60 anys.De fet, el factor determinant que permet sortir d'una situació de pobresa és justament tenir un sou. La incorporació al mercat laboral ha perms recuperar-se a un 44% de les famílies. Tot i aix, rebre un salari no és cap garantia. Hi ha un 29% que, tot i tenir com font d'ingressos principal el treball, continua necessitant de les ajudes bsiques de la Creu Roja per a sobreviure."Més que no pas la situació laboral, la intensitat i la qualitat de la feina són els factors fonamentals que incideixen en la recuperació de les persones", recull l'estudi.IngressosD'acord amb l'informe de l'Observatori, el 36% de les famílies tenen uns ingressos que se situen per sota dels 600 mensuals, percentatge que arriba al 50% entre el collectiu que continua depenent dels ajuts. Entre les persones que es recuperen, el 83% compta amb uns ingressos mensuals de 800 o més.Amb tot, la Creu Roja observa que les persones que han tornat a necessitar ajut han de fer front a unes despeses superiors que aquelles de les persones que s'han recuperat. La mitjana de despesa en les llars que es troben ja fora de la situació de pobresa se situa en els 702, notablement per sota de la que han de fer front les persones que han tornat a sollicitar ajuda el 2018 -750- i el 2019 -853-.Així, el nivell de despesa és més alt entre els que tornen a necessitar ajuda al 2019 comparat amb els que fa 1 any o més que ja no la necessiten.El document publicat aquest divendres també posa de relleu que més del 80% de les persones que reben la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) encara no poden cobrir les despeses bsiques de la llar.L'estudi parteix d'una mostra de 877 persones enquestades ateses en programes per a persones en situació de vulnerabilitat de la Creu Roja.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés