Publicado 24/09/2020 14:39

Creix un 40% el nombre de persones de les comarques de Lleida que recorren al Banc dels Aliments a causa de la pandmia

Pla general del director i del president del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, Oriol Berenguer i Antoni Fo, i de dos membres més de l'entitat, el 24 de setembre de 2020. (Horitzontal)
Pla general del director i del president del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, Oriol Berenguer i Antoni Fo, i de dos membres més de l'entitat, el 24 de setembre de 2020. (Horitzontal) - Anna Berga (ACN)

L'entitat alerta que la situació "és preocupant" i que enguany el nombre d'usuaris podria arribar als 30.000

ACN

Lleida.-El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida ha rebut un 40% més de sollicituds de persones en situació de vulnerabilitat des de l'inici de la pandmia. Aix s'ha traslladat amb un augment del 30% pel que fa el nombre d'aliments repartits des del mes d'abril. "És una situació bastant preocupant", ha dit el president de l'entitat, Anotni Fo, que ha indicat que la capacitat per cobrir aquesta demanda estar condicionada per com evoluciona del virus. De moment, calculen que es necessiten mil tones d'aliments per cobrir els propers sis mesos. Per altra banda, l'any 2019 el Banc dels Aliments va recaptar 1.812 tones d'aliments, gairebé 100.000 quilos més respecte el 2018. D'aquestes, el 55% va ser provinent de la recuperació d'excedents.

Amb aquest augment del 40% del nombre de sollicituds, el Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida calcula que enguany pot arribar ha atendre prop de 30.000 persones usuries, gairebé 6.500 persones més respecte els 23.550 usuaris que l'entitat va atendre l'any 2019.L'entitat destaca que aquest augment de les sollicituds d'ajuts, des del mes d'abril i fins aquest setembre, es deu al canvi de perfil de les persones que recorren al servei. Així, fins al mar l'entitat atenia sobretot persones en situació de precarietat laboral derivada de la crisi econmica del 2008. Ara en canvi, també atenen "gent nova" que arran de la pandmia ha perdut la feina. El president de l'entitat, Antoni Fo, ha destacat la "gran baixada" que ha tingut el sector de l'hosteleria i ha criticat que l'Ingrés Mínim Vital, "que quan va sortir semblava que podria salvar moltes coses", no ha arribat a moltes persones i "no s'ha notat".És "una situació bastant preocupant, anem trampejant com podem", ha dit Fo, que ha afegit que l'entitat est preparada per poder cobrir la demanda actual encara que est expectant a l'espera de com evoluciona el virus. El director del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, Oriol Berenguer, ha indicat que, segons les previsions, el servei necessitar mil tones d'aliments per cobrir la demanda per als propers sis mesos. "Estem estudiant mesures de xoc", ha dit Berenguer que ha explicat que primer tenen previst demanar suport a les institucions i al món corporatiu i, "quan sigui el moment", també a la ciutadania.En aquest aspecte, Antoni Fo ha dit que enguany i "per motius evidents" el Gran Recapte dels Aliments ser diferent. "Ho estem estudiant i no ser com es feia tradicionalment, tampoc sabem com respondr la gent", ha dit. Així mateix, el president de l'entitat ha afegit que arran de la pandmia l'entitat ha doblat la capacitat d'emmagatzematge en fred, amb la construcció de noves cmeres frigorífiques, així com també ha augmentat l'espai per emmagatzemar palets, que ha passat de 700 a 1.000.Més quilos i estabilització de la demanda el 2019En la presentació de l'informe de l'any anterior, l'entitat ha destacat que al 2019 van aconseguir recaptar gairebé 100.000 quilos més d'aliments respecte l'exercici del 2018. En total, l'any passat el Banc dels Aliments va recollir 1.812 tones d'aliments a les comarques de Lleida. El director de l'entitat, Oriol Berenguer, ha destacat que un 55% del total captat, 997 tones, provenen de la recuperació d'excedents alimentaris, uns aliments que "si no fos per l'acció del banc anirien a residus", ha afirmat. Berenguer també ha dit que l'aposta per aquesta política "contra el malbaratament" ha estat un dels "punts determinants" a l'hora d'aconseguir superar el nombre de quilos recaptats.L'entitat també ha atribut aquest augment a l'increment d'aliments recaptats a les campanyes ciutadanes, al major nombre de donacions d'empreses i a l'augment dels aliments procedents del fons de la Unió Europea.Pel que fa la demanda, Antoni Fo ha dit que durant el 2019 es va notar "una baixada mínima que s'estava estabilitzant". El perfil principal dels sollicitants, segons Fo, és gent amb una situació laboral precria i arrossegada encara per la crisi econmica del 2008.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés