Publicado 31/1/2019 10:03:42 +01:00CET

La contaminació de l'aire a les escoles podria tenir relació amb el sobreps i obesitat dels infants

Un estudi d'ISGlobal suggereix que els infants més exposats a la pollució en entorn escolar tenen més tendncia al sobreps

ACN

Barcelona.-Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) realitzat amb 2.660 nens i nenes d'entre 7 i 10 anys de 39 escoles de primria de Barcelona suggereix que l'exposició a la contaminació de l'aire, especialment a l'escola, podria associar-se amb més risc de sobreps i obesitat en la infncia. Altres recerques ja havien apuntat aquesta relació entre la contaminació i el sobreps o la obesitat infantil per per primera vegada l'estudi s'ha centrat en l'entorn escolar i no només en l'habitatge, en ser també un dels entorns on els nens i nenes passen més temps. L'estudi es publica a la revista 'Environment Internacional' i s'ha fet en el marc del projecte Breathe.

Els investigadors van recollir les dades de pes i alada de l'alumnat, van calcular el seu índex de massa corporal i el nivell de sobreps i obesitat. També van mesurar la contaminació de l'aire a l'exterior de les escoles, recollint els nivells de dixid de nitrogen, partícules fines i ultrafines i carboni elemental, amb sensors ubicats al pati durant una setmana d'estiu i una altra d'hivern. També es van estimar els nivells d'exposició en els habitatges. Els resultats de l'estudi mostren que les nenes i els nens exposats a nivells mitjans o alts de contaminació de l'aire a les escoles eren més propensos a tenir sobreps i obesitat en la infncia, en comparació als que estan exposats a nivells baixos, tal com ho explica el primer autor de l'estudi Jeroen de Bont. A l'habitatge, l'exposició a nivells més alts també es va associar a més probabilitats de tenir sobreps o obesitat.La també investigadora d'ISGlboal Martine Vrijheid per, admet que són resultats que s'han de prendre 'amb cautela' perqu l'estudi té 'limitacions'. Per Vrijheis, és una recerca amb un disseny 'transversal' que mostra dades únicament d'un moment concret en el temps, i per tant, no es pot avaluar la naturalesa de l'associació que s'ha trobat. Per extreure conclusions 'més slides', diu Vrijheid, caldria fer un nou estudi fent el seguiment dels i les participants al llarg del temps. Pel que fa al mecanisme que explica la relació entre la contaminació de l'aire i el sobreps, alguns estudis previs en animals apunten que l'exposició a la contaminació pot induir estrs oxidatiu, resistncia a la insulina i inflamació sistmica, factors que es contribueixen al desenvolupament de l'obesitat, segons explica Bont. La majoria de nens i nenes estaven exposats a nivells de contaminació de l'aire per sobre de la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tant en l'habitatge com a l'escola. En concret, més del 75% estaven exposats a nivells de PM2.5 superiors als recomanats (10 mg\/m3) i més del 50% respiraven nivells de NO2 superiors als considerats segurs (40g\/m3).