Publicado 19/02/2019 06:03CET

Construeixen al Pallars Juss una casa que produeix més energia de la que consumeix

Agencia Catalana de Noticias
ACN

ACN

Conca de Dalt.-Aramunt disposa d'una casa que produeix més energia que la que consumeix el seu funcionament. És la primera casa eficient d'aquestes característiques que es construeix al Pallars Juss. El teulat, les parets, les finestres o altres elements són utilitzats per acumular i tornar la calor o generar electricitat. El seu propietari, Borja Llser, explica que a la casa li sobra energia i és un edifici anomenat "positiu" grcies als criteris constructius i bioclimtics, per també al comportament de la seva família. Llser diu que fan una gestió eficient dels usos, del consum dels electrodomstics, de la informtica o de la mobilitat. Amb l'energia fotovoltaica carreguen les bateries del cotxe que tenen i amb el que es desplacen diriament a treballar a la Pobla de Segur. D'aquestes cases a tot Catalunya n'hi ha actualment una desena.

D'aquestes cases ja n'hi ha també a Lleida, Anglesola, Barcelona, Montorns i Ull. D'altres s'estan acabant de construir o comenant a projectar.L'arquitecte Josep Bunyesc ha explicat que aquestes cases demostren que es pot ser capa de dur a terme la 'transició energtica' sense problemes, amb la tecnologia que ja hi ha avui disponible al mercat i a un cost assequible. Bunyesc ha afegit que des de fa uns anys ja s'estan construint edificis que són molt eficients, molt ben allats i aprofitant l'energia del sol per escalfar-se.La novetat dels prxims anys ser la mobilitat, que anir passant a ser elctrica en lloc de cremar combustibles fssils, amb la millora de la qualitat de l'aire amb menys contaminants i millorant la qualitat acústica. Cases com la d'Aramunt ja estan preparades pel canvi i ja carreguen el seu vehicle amb l'energia que generen grcies al sol.A la Pobla de Segur, el Jordi Oliveres, de la cooperativa Pironegawat, també té una casa "positiva". Aquest habitatge genera molta més energia de la que necessita i la sobrant est preparada per poder carregar vehicles elctrics.La casa del Jordi Oliveres és de nova construcció i té plaques solars fotovoltaiques de 5KWpic installats i una bateria de Liti de 6.4kW hora, d'aquesta manera a la nit utilitzen l'energia del sol que tenen a la bateria, amb 2 dies d'autonomia. La casa també té plaques solars trmiques per escalfar l'aigua de la dutxa, collocades a la faana. La calefacció és una estufa de pellets i un sistema de renovació d'aire amb recuperador de calor.Curiositats de la casa d'AramuntLa casa "positiva" d'Aramunt és una rehabilitació d'un antic paller. Té plaques solars fotovoltaiques de 5KWpic i una bateria de Liti de 6.4kW hora, d'aquesta manera a la nit utilitzen l'energia del sol que tenen a la bateria i que té 2 dies d'autonomia. La família del Borja Llser tenen un cotxe elctric que pot fer uns 300 quilmetres d'autonomia i amb un dia de sol poden carregar energia per fer més de 100 quilmetres.La casa també té un mur captador d'energia solar que escalfa el mur antic de pedra i amb un serpentí d'aigua escalfen l'aigua calenta de la dutxa. La calefacció és una estufa de llenya que només funciona els dies que no fa sol.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés