Publicado 26/3/2019 14:30:14 +01:00CET

El consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana prescindeix de la figura del director tcnic

Un grup d'experts de diferents entitats i institucions s'encarrega d'aquesta tasca d'assessorament a nivell ambiental de l'espai natural

ACN

Ivars d'Urgell.-La figura del director tcnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha desaparegut, de moment, de l'organigrama de gestió d'aquest espai natural recuperat i és un comit d'experts qui es fa crrec de la tasca d'assessorament ambiental al consorci. L'ornitleg i naturalista Jordi Sargatal va ser presentat el setembre de l'any passat com a nou director tcnic de l'estany per el president del consell del Pla d'Urgell, Joan Trull, ha matisat aquest dimarts que la seva funció és la de fer d'assessor i revisar el pla d'usos i gestió. L'estany celebra aquest mar 10 anys del seu reompliment definitiu i per aquest motiu s'ha ampliat el programa d'activitats de primavera i estiu amb 16 propostes lligades a la natura, la cultura, la salut i l'esport.

L'aleshores president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presentar el 12 de setembre de 2018 a Jordi Sargatal com a nou director tcnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) en substitució de qui ho havia estat fins a mitjan d'any, Toni Costa. Es tractava d'una decisió aprovada pel Consell General del Consorci de l'estany amb l'objectiu de situar al capdavant de la direcció d'aquest espai natural la figura d'una persona amb una llarga trajectria vinculada a l'ornitologia i també un currículum que passa per haver estat director dels Aiguamolls de l'Empord i també la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de la Caixa i Catalunya.Sargatal també va participar en la gestió de la gestació de l'estany als seus inicis i és en aquest sentit, que el president de consell comarcal, Joan Trull, ha matisat tot i que fa uns mesos se'l va presentar com a nou director tcnic, només se li ha encomanat revisar el pla d'usos i gestió de l'estany. Segons Trull, ara la figura de director tcnic de l'estany no existeix i el consorci s'assessora a partir d'un comit d'experts integrat per, entre d'altres, membres de la UdL, Egrell, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el consell comarcal, la Fundació la Pedrera, i el mateix Jordi Sargatal.En la darrera reunió del consorci de l'estany es va aprovar un pla d'actuació d'acord amb el comit d'experts per 'oxigenar' l'aigua de l'estany i mirar de frenar així la proliferació d'espcies extiques com són la carpa o el llu perca que fan malbé el fons i són els principals causants del fet que l'aigua pateixi eutrfia. Aquest pla, que segons Trull ja ha comenat a desenvolupar-se, comportar un 'buidatge' parcial de l'estany per fases per tal de renovar la lamina d'aigua de forma progressiva. 10 anys del reompliment de l'estany d'Ivars i Vila-sanaEl proper 29 de mar es compliran 10 anys de la culminació del reompliment de l'estany d'Ivars i Vila-sana. L'aigua va tornar a entrar en aquest estany recuperat l'any 2005 i no va ser fins al 2009 que es va arribar a la cota mxima. Amb motiu d'aquesta efemride, s'ha ampliat el programa d'activitats de primavera estiu que es fan a l'estany i es preveu arribar a les 16 propostes fins al setembre lligades a temtiques que passen des de l'esport, la cultura, la natura i la salut.Un dels plats forts tindr lloc el cap de setmana del 6 i 7 d'abril amb la Jornada de portes obertes de Cal Sinén i la Festa Major i Fira de l'Estany. Dissabte 6 Cal Sinén estrenar la musetzació de l'espai que vol explicar de forma didctica com s'ha portat a terme el projecte de recuperació i també com era l'estany abans. Entre les novetats que s'han incls al programa hi ha una activitat lligada a l'art que es far el 18 de maig amb una exposició, música i vermut a crrec dels germans Schmitz Coll; una obra de teatre de la m de al companyia Campi Qui Pugui el 16 de juny; i un taller d'art i natura el 20 d'abril.