Publicado 22/03/2019 16:00CET

La consellera Artadi i el síndic d'Aran signen l'acord per al nou model de finanament

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La reunió bilateral entre el Govern i el Conselh Generau també ha servit per pactar el model d'emergncies de la Val

ACN

Barcelona.-La consellera de la Presidncia, Elsa Artadi, i el síndic d'Aran, Carlos Barrera, han signat aquest divendres l'acord per al nou model de finanament del Conselh Generau d'Aran, al qual el Govern hi va donar llum verda l'11 de mar passat en el marc de la reunió del consell executiu celebrada a Vielha. D'aquesta manera, la institució aranesa comptar amb els recursos suficients per disposar d'autonomia de gestió per desenvolupar les seves funcions. L'acte de signatura s'ha dut a terme després de la reunió de la comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran, en la qual també s'ha aprovat el nou model de gestió integral de l'emergncia de la Val d'Aran.

L'acord que s'ha formalitzat aquest divendres al Palau de la Generalitat té una durada de cinc anys i es concreta en dos elements. Així, d'una banda, es parteix de l'any base, el qual s'haur d'actualitzar anualment a partir d'un indicador: IPC, regla de despesa, despesa no financera no finalista de la Generalitat (NFNF) i PIB; i, de l'altra, es tindr en compte la gestió de l'autogovern a través d'un Coeficient de gestió de competncies. D'aquesta manera, el Fons de finanament incondicionat (FFI) es calcula per a un any base i s'actualitza anualment d'acord amb l'increment del pressupost de despeses de la Generalitat i seguint diversos parmetres. L'any base de determinació del FFI és el 2018 i té un import de 23.144.436 euros. A partir de 2020 el FFI incorpora una dotació addicional per compensar a l'Aran pel desenvolupament de polítiques prpies. Aquesta dotació addicional equivalent al 10% del FFI de l'any base es posar a disposició del Conselh Generau en un període gradual de 4 anys. Atesa la situació de prrroga pressupostria a la Generalitat en l'actual exercici 2019, en aquest any l'import del FFI és de 23.144.436 euros. La previsió és que d'aquí a cinc anys, el 2023, la xifra de finanament estigui al voltant dels 29 milions d'euros. Nou model de gestió integral de l'emergncia La comissió bilateral també ha servit per donar llum verda al nou model de gestió integral de l'emergncia de la Val d'Aran, el qual estar desenvolupat pel Conselh Generau. Des de l'any 2015, amb l'aprovació de la Llei de Rgim Especial de l'Aran, el Conselh Generau té plenes competncies de la gestió de l'emergncia en el territori. L'acord d'aquest divendres estableix el nou model de gestió d'aquest mbit, basat en un model mixt en qu una part del parc de bombers tindr dedicació exclusiva i la resta tindr una cobertura amb bombers comunitaris, com fins ara. El finanament d'aquest model anir a crrec de la Generalitat, com la resta de serveis públics, i assumir el cost de les despeses de personal i de funcionament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés