Publicado 20/4/2019 6:04:14CET

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aposta definitivament pel projecte de Museus a la carta després d'un any de prova

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La iniciativa ha perms posar en valor els sis equipaments etnogrfics que formen part de la Ruta dels Oficis d'Ahir

ACN

Ribera d'Urgellet.-El Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha decidit donar continutat al projecte Museus a la carta, que es va posar en marxa per la Setmana Santa de 2018 a mode de prova pilot i que, des d'aleshores, ofereix visites guiades a sis equipaments etnogrfics de titularitat municipal que formen part de la Ruta dels Oficis d'Ahir. Més enll de la xifra de visitants, s'ha valorat positivament la iniciativa perqu aquesta ha contribut a posar aquests espais "a l'aparador públic", segons explica el tcnic de patrimoni cultural de l'ens comarcal alturgellenc, Carles Gascón. Des d'aquest any, el servei s'ha reformulat i es requereix formar un grup mínim de quatre persones per poder concertar la visita, que té un preu de dos euros.

El servei est disponible per visitar l'Antiga Farinera de Montferrer, el Pou de Gel d'Oliana i el d'Arfa, el Museu de Raiers de Coll de Nargó, el de la Vinya i el Vi de Muntanya de Pont de Bar i el de les Trementinaires de Tuixent. Deixant de banda les xifres d'aquest darrer, al qual també s'hi pot accedir sense guia i pagant una entrada de tres euros, en el darrer any l'han contractat més de mig miler de persones. Gascón ha destacat que l'objectiu és poder obrir i difondre el valor d'aquests equipaments, gestionats pels ajuntaments de les localitats on estan situats i que també són impulsors del projecte, juntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.El guiatge va a crrec de Pilar Aláez, que diu que la visita pretén "instaurar el que hem sigut abans per no perdre el que som", sobretot a les noves generacions. En aquest sentit, assegura que les persones grans es senten més identificades i les de mitjana edat no hi estan tant vinculades. Per tal de millorar la seva experincia, des d'aquest 2019 s'ha decidit prestar el servei a grups d'un mínim de quatre persones, ja que quan es va comenar a oferir es podia concertar individualment. A més, el preu ha passat d'un a dos euros per persona.Grcies a la visita guiada, segons Aláez, algunes persones han pogut resoldre dubtes com ara la funció que tenien els pous de gel o conixer el pes que histricament tenia el sector de la vinya a la comarca. També han pogut admirar la maquinria que es conserva a l'Antiga Farinera de Montferrer, que funciona amb energia hidrulica, i conixer quin era el procés d'elaboració d'aquest producte a principis del segle XX.