Publicado 09/04/2019 20:28CET

El Consell Comarcal de la Conca de Barber impulsar un centre dinterpretació del patrimoni cultural de la comarca

Lens ha rebut una subvenció del fons europeu FEDER d1,1 milions deuros per tirar-lo endavant

ACN

Montblanc.-El Consell Comarcal de la Conca de Barber impulsar el Centre dInterpretació del Patrimoni Cultural de la Conca de Barber grcies a una subvenció del fons europeu FEDER. Lequipament se situar en un edifici annex a la seu de lens, conegut com a Cal Masip, que en el futur també podria rebre dependncies del Consell. Shi preveu una inversió de 2.353.000 euros, dels quals 1.176.000 arribaran procedents daquest ajut. La resta sespera que els puguin aconseguir amb aportacions daltres administracions. El projecte hauria destar acabat com a mxim a finals del 2023. Els diners procedents dEuropa també permetran millorar la senyalització de diferents elements patrimonials de la comarca.

El president del Consell Comarcal de la Conca de Barber, Francesc Benet, ha detallat que el nou Centre dInterpretació del Patrimoni Cultural de la Conca de Barber estar distribut en cinc espais: la llegenda de Sant Jordi i el Montblanc medieval, les meravelles de la Conca, les catedrals del vi i el trepat, la Ruta del Cister i espais naturals i paisatge. El Centre dInterpretació donar a conixer les qüestions més rellevants a nivell turístic de la nostra comarca, ha remarcat el president. Benet sha mostrat molt satisfet perqu poques vegades el fons FEDER dona el 100% de limport que demanes, com ha estat aquest cas. Tot i aix, per completar el pressupost fins als 2,3 milions deuros necessaris, ha indicat que caldr parlar amb altres administracions. Cal Masip compta amb una superfície de 1.000 metres quadrats i a més té el valor que es troba just al costat del Palau Aleny, actual seu de lens comarcal. Limmoble va estar en venda durant anys i est abandonat des de lany 2003. LAjuntament de Montblanc el va comprar i el va cedir al Consell Comarcal per dur-hi a terme un projecte daquestes característiques i que estava aturat per falta de finanament.El projecte que el Consell Comarcal havia presentat a la convocatria FEDER agrupava quatre actuacions de tipus turístic i cultural sota la denominació Preservació, difusió i desenvolupament del patrimoni natural i cultural de la Conca de Barber. A més de les obres a Cal Masip, amb els diners del fons FEDER també se senyalitzaran rutes a peu i BTT del GR-175, i es milloraran els accessos a lermita dels Sants Metges de Sarral i la senyalització delements del patrimoni arquitectnic de la comarca. Un immoble amb histriaCal Masip, al número 16 del carrer de Sant Josep, sel reconeix per una portalada verda amb una persiana abaixada des dels anys setanta. Era lentrada duna botiga de queviures -coneguda com Cal Saboner, ja que la família shavia dedicat a fabricar sabó-, amb una casa annexa i pati interior, de dimensions considerables. Abraa prcticament tota una illa, on també hi ha un restaurant i el Consell. Benet ha comentat estudiaran la possibilitat de restaurar la botiga de Cal Saboner. En cas que sigui així albergaria el servei de consum del Consell Comarcal. Tcnics municipals que van entrar a linterior les darreres setmanes van quedar sorpresos de la conservació de la botiga, prcticament amb el mateix aspecte que el dia en qu els propietaris van abaixar la persiana.Malgrat lestat dabandó, encara preserva la caixa registradora, bscules, ampolles de vi i productes de neteja i higiene de lpoca, dunes marques que avui en dia que ja no existeixen. És per aix que lAjuntament vol organitzar-hi unes jornades de portes obertes per donar loportunitat als montblanquins de veure la botiga per dins. Prviament, sassegurar ledifici i se sanejaran els accessos.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés