Publicado 13/2/2019 13:34:21CET

El CoNCA reclama més "múscul" jurídic i financer per al mNACTEC

L'organisme veu una "disfunció" entre els recursos del museu i el seu rol com referent nacional de la ciència i la tècnica

ACN

Terrassa.-El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) reclama al Govern que doti d'una major autonomia i més "múscul" jurídic i financer el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNATEC). Segons un informe d'avaluació que ha dut a terme l'organisme, el mNATEC no compta amb els recursos necessaris per poder desenvolupar el seu rol com a referent nacional de la ciència, la tècnica, la tecnologia i el patrimoni cultural, un paper que "ultrapassa" la tasca museística pròpia. Actualment, el mNATEC, amb seu central a Terrassa, assumeix l'articulació de 26 espais patrimonials i la divulgació del passat industrial català.

En concret, el CoNCA reclama per a l'ens una nova forma jurídica d'entitat del sector públic, segons li reconeix la legislació, i "que li permeti desenvolupar les funcions encomanades". També recorda la necessitat de reactivar el Consell Rector com a òrgan màxim de govern del museu i d'augmentar l'aportació pública per fer factible el suport a la xarxa territorial.Segons l'avaluació del CoNCA, la gestió del patrimoni industrial del país "esdevé una funció central que està lligada a un diàleg de tots els actors vinculats, de la societat i dels diferents poders públics". En aquest sentit, el mNACTEC "necessita els recursos suficients per participar en la conservació del coneixement i del patrimoni del territori".El president del CoNCA, Carles Duarte, explica a l'ACN que el mNATEC necessita un "tracte adequat" com a infraestructura "central" del país: "Té una responsabilitat i unes funcions que no es corresponen amb la forma jurídica i els recursos que necessitaria per desenvolupar-los adequadament", insisteix. D'altra banda, l'informe també apunta altres aspectes, com diferents possibilitats de millora. Es considera "primordial" la renovació d'infraestructures i recursos museogràfics de les seus territorials, especialment de la Colònia Sedó d'Esparreguera (Baix Llobregat), amb problemes estructurals i afectada també per una manca important de visitants.Pel que fa als reptes de futur que es plantegen per al mNATEC, el CoNCA posa sobre la taula el creixement dels recursos propis mitjançant la captació de patrocinis, la continuïtat en l'explotació comercial dels espais i l'increment de les col·laboracions amb tercers, així com l'establiment d'una estratègia per a la captació de turisme exterior.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.