Publicado 06/03/2019 13:24CET

La comunitat de Sant'Egidi i la UFEC obren un nou servei de dutxa per a sense sostre a Barcelona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Cada dilluns, fins a vuit persones podran utilitzar els vestuaris del Centre Esportiu de l'Estació del Nord

ACN

Barcelona.-Cada dilluns, entre dos quarts de vuit i les nou del matí , fins a vuit persones sense llar de Barcelona podran utilitzar el vestuari del Centre Esportiu Municipal de l'Estació del Nord. El conveni que han signat la Comunitat de Sant'Egidi i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha perms obrir un nou servei de dutxa a la capital catalana, on es calcula que fins a 1.200 persones dormen al carrer i unes 600 més viuen en assentaments i infrahabitatges. L'acord, que preveu estendre's a altres equipaments amb el temps, neix amb la voluntat de dignificar la vida de les persones sense llar. El responsable de la Comunitat de Sant'Egidi de Barcelona, Jaume Castro, ha destacat que la mala higiene provoca 'un empitjorament progressiu' de l'estat d'aquestes persones .

DutxAmiga, el servei de dutxa d'aquests centre esportiu, funcionar amb cita prvia cada dilluns. Persones voluntries donaran als usuaris una bossa amb roba interior, sabó i tovallola i altres productes d'higiene personal. Per tant, és un servei individualitzat que acaba amb un caf. Castro ha explicat que actualment a Barcelona hi ha nou llocs on les persones sense sostre es poden dutxar, 4 en espais públics i 5 en privats, a més dels espais dedicats a les persones amb drogodependncies. Així, s'ofereixen 263 dutxes per dia, una quantitat que des de la Comunitat de Sant'Egidi es considera insuficient Castro ha recordat que la 'mala higiene' provoca un empitjorament progressiu de la persona, tant en l'mbit físic com el psicolgic, i alerta que l'esperana de vida d'aquestes persones sense llar, és 2 anys menys que la mitjana de la població. El responsable de l'entitat també ha posat de manifest que moltes persones sense sostre tenen un treball precari i que per tant, tenen necessitat de poder presentar-se de manera 'digna' per comenar el procés de recuperació. Recorda que la mala presncia provoca 'un rebuig' i un prejudici que dificulta els itineraris d'integració. Des de la UFEC, el president Gerard Esteve, ha destacat que el conveni permet preservar la dignitat de les persones que estan al carrer ja que podran utilitzar amb 'normalitat' un espai no dissenyat exclusivament pel collectiu sinó per on hi passen fins a 6.000 persones cada setmana. Esteve, considera que la higiene és 'fonamental' per l'autoestima per també per la relació d'aquests persones amb l'entorn. Esteve també ha destacat els valors com ara la solidaritat o l'empatia que el converteixen en 'el quart pilar' de l'estat del benestar, per poder tenir una societat 'saludable'. El president de la UFEC ha recalcat que aquest acord ha estat possible sense l'administració ni recursos públics i per tant, posa de manifest la possibilitat de posar-se d'acord diferents entitats per un 'bé comú'. La Comunitat de Sant'Egidi ha constatat un augment els últims anys de persones estrangeres que viuen al carrer i que majoritriament fa poc que ho fan. Per aix, considera Castro, són persones que necessiten encara més una 'orientació' i un acompanyament per no caure en 'un itinerari de deteriorament'.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés