Actualizado 31/03/2017 08:40 CET

Comencen els treballs de rehabilitació del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes (Osona)

Durant la intervenció es retiraran els segells amb la cara de Franco de l'altar del claustre

ACN

Calldetenes.-El Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes (Osona), ha iniciat la seva recuperació arquitectònica amb diverses actuacions de restauració i reconstrucció del claustre i l'església del conjunt monacal. L'objectiu de les actuacions, coordinades pel Departament de Cultura, és retornar l'aspecte original de l'equipament, actualment molt deteriorat, i posar-lo en valor en el conjunt del patrimoni cultural català. Les obres tenen un finançament de poc més de 680.000 euros provinents de l'1% cultural i tindran una durada de 12 mesos. Les actuacions se centren en la consolidació estructural del claustre renaixentista del monestir i en la rehabilitació de diverses cobertes de l'església. A més, durant la intervenció es retiraran els segells amb la cara de Franco de l'altar del claustre.

El claustre, de dos pisos i d’estil renaixentista i gòtic tardà, és un dels pocs que es conserven a Catalunya. L’antic monestir canonical, fundat per la família Riudeperes a finals del segle XI, ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Després d’uns anys de decadència i abandonament, l’any 1560 els edificis del convent varen ser restaurats i el claustre va ser reconstruït completament i va substituir l’anterior, d’estil romànic.La rehabilitació del claustre renaixentista se centra en la reconstrucció de les voltes d’aresta, esfondrades el 2013, la col·locació d’un nou paviment de fusta, i la rehabilitació de totes les cobertes del claustre. També es restauraran tots els elements petris que configuren el claustre i se sanejarà el pou del pati.Pel que fa a l’església, es rehabilitaran les cobertes de fusta del vessant nord, es reconstruirà la coberta de l’absis i s’eliminarà la coberta de fibrociment, amb l’objectiu de recuperar la seva imatge original de terrassa, al nord-est. També s’eliminaran aquells elements afegits a les cobertes de les naus principal i secundària, per tal de restablir la volumetria original.Finançament procedent de l'1% culturalAquestes actuacions s’emmarquen en el conveni de col·laboració existent entre la Generalitat de Catalunya, Cedinsa Eix Transversal, diversos ajuntaments i les associacions propietàries de set monuments de la Catalunya Central per a la seva rehabilitació. L’acord, que compta amb un finançament de 2,4 milions d’euros procedent de l’1% cultural, té per objectiu restaurar, conservar, recuperar i millorar els béns d’interès històric, artístic i arqueològic ubicats en els entorns de la C-25, a les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i el Moianès.Els altres monuments de la Catalunya Central on s’actuarà són l’Església de Sant Vicenç de Cardona (Bages), el Jaciment de Puig Ciutat d’Oristà (Osona), el Monestir de Santa Maria de Serrateix (Viver i Serrateix, Berguedà), l’Església de Santa Maria de l’Estany (Moianès), el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter (Osona) i la Seu dels antics jutjats de Manresa (Bages).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés