Publicado 07/09/2019 18:00CET

Comena a Barcelona el major congrés sobre el cncer de pulmó amb el repte d'avanar en la immunoterpia

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Hi participen més de 7.500 especialistes d'un centenar de pasos a Fira Gran Via

ACN

Barcelona.-Més de 7.500 especialistes del cncer de pulmó d'un centenar de pasos es reuneixen fins dimarts vinent en el congrés més important sobre aquesta matria que enguany es celebra a Fira Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat. El 'World Conference on Lung Cancer of the International Association for the Study of Lung Cancer' es centra aquest any en la immunoterpia i la medicina personalitzada. Ramon Rami-Porta, cirurgi torcic i un dels participants en la conferncia inaugural, ha explicat a l'ACN que el congrés, que ja es va celebrar a Barcelona el 2015, és una "oportunitat única" perqu els especialistes puguin "entendre millor les armes que tenen per combatre la malaltia".

Rami-Porta ha destacat que el congrés reuneix tant bilegs, farmaclegs, onclegs, radioterapeutes o cirurgians com infermeres o ajudants quirúrgics, per també pacients ja que és rellevant "conixer la percepció del malalt dels tractaments i les proves diagnstiques". L'objectiu final és "entendre millor totes les armes que tenim per combatre aquesta malaltia", ha afegit.Les millores des del punt de vista farmacolgic que es tractaran al congrés parteixen del coneixement que el cncer de pulmó "és una malaltia gentica i aquestes alteracions de l'ADN de la cllula tumoral comporten unes alteracions metabliques" que es poden resoldre amb una medicació específica. El cirurgi de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa explica que aix es pot fer a través de la "terpia diana", que a diferncia de la quimioterpia que afecta a totes les cllules "va dirigida a una certa alteració provocada per aquesta mutació". El congrés també s'ha proposat "entendre millor el problema del control immunolgic de les cllules cancerígenes", explica Rami-Porta. "Hi ha frmacs que fan que les cllules blanques que combaten les anmales puguin fer-ho de manera més efica". En aquest sentit "les terpies diana i immunoterpies són les dues línies d'investigació dels últims deu anys que ja tenen resultats efectius i esperanadors sobretot als malalts amb malaltia disseminada que eren molt difícils de tractar". "Hi ha qui encara es resisteix a fer cirurgia mínimament invasiva"Des del punt de vista quirúrgic Rami-Porta destaca la presentació de dos assaigs clínics al Regne Unit i a la Xina comparant la cirurgia videotorascpica que consisteix en fer entre un i tres forats i operar mirant el vídeo amb la toracotomia clssica que consisteix en fer una gran incissió al trax. "Aquests dos assaig clínics crec que seran unes de les presentacions que poden fer canviar la prctica clínica d'alguns cirurgians", ha exposat."Hi ha gent que encara es resisteix a fer la cirurgia mínimament invasiva", assegura Rami-Porta, que considera que els treballs que es presentaran donaran "bases slides per poder dir que el resultat és el mateix". En aquest sentit, "dins del trax fem el mateix tant si obrim poc com molt, i si podem fer-ho obrint poc el malalt té molt de guanyat i la diferncia en la recuperació és espectacular", ha reblat.La copresidenta de l'esdeveniment és Enriqueta Felip, investigadora principal del Grup de Tumors Torcics i Cncer de Cap i Coll de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i cap de la Unitat de Tumors Torcics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. En una de les sessions plenries abordar l'epidemiologia i les característiques clíniques del cncer de pulmó en les dones.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés