Publicado 26/03/2019 12:30

Colloquen trampes de vespes asitiques a Santa Cristina d'Aro

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Es tracta d'una prova pilot per captar les reines i evitar que facin nius nous

ACN

Santa Cristina d'Aro.-El municipi de Santa Cristina d'Aro (Baix Empord) ha collocat diverses trampes de vespes asitiques repartides per diferents punts del municipi, tan al nucli urb, com a les urbanitzacions. Des de fa anys, l'Ajuntament ja compta amb un equip especial per eliminar els nius d'aquesta espcie que hi ha al municipi i es seguir fent com a complement d'aquesta nova acció. Les trampes formen part d'una prova pilot que es basa en "captar el nombre mxim de reines de les vespes asitiques per evitar que facin niu". Les trampes constes d'una ampolla de plstic amb un líquid d'origen natural que atrau els animals i d'aquesta manera es quedin dins de l'ampolla.

Les trampes s'han comenat a collocar aquest mes de mar, coincidint amb l'poca en qu les reines desperten de la hivernació i surten a formar el niu primari, tot i que a partir de l'estiu es convertir en el niu secundari. Aquesta primera construcció té una desena de celles envoltades per una cúpula de paper.Les celles serviran d'embrió per a les primeres obreres, que sortiran al maig i seran les responsables de construir la nova colnia. El niu secundari que construeixen les obreres té molta més capacitat, ja que sol acollir entre 1.200 i 1.700 animals. Els nius de vespres asitiques secundaris solen fer uns 60 cm de dimetre.Les trampes que ha elaborat l'rea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro tenen un líquid especial per atraure específicament les vespres asitiques reines. Utilitzen extractes d'aromes alimentaris i cid actic. S'ha escollit aquestes substncies per tal que les abelles de la mel no es confonguin i també caiguin a la trampa i, d'aquesta manera, ser més selectius en la captura.Les brigades de retirada de nius de vespa asitica de Santa Cristina d'Aro van arribar a eliminar una desena de nius durant el 2018. La vespre asitica va arribar a l'Alt Empord al 2012 i es tracta d'una espcie depredadora que est afectant greument a la supervivncia d'abelles i altres insectes autctons.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés