Publicado 22/05/2019 11:58CET

Un collectiu de persones treballa per engegar a Manresa el primer supermercat cooperatiu de Catalunya

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La voluntat és obrir-lo a finals d'aquest any i es vol ubicar al Mercat Puigmercadal de la capital del Bages

ACN

Manresa.-"Pagar un preu just per un producte de qualitat i de proximitat". Aquest és el principal objectiu d'un collectiu de persones que treballa per engegar a Manresa el primer supermercat cooperatiu de Catalunya. La iniciativa va sortir arran de la projecció del documental 'Food Coop' sobre un popular supermercat cooperatiu de Nova York i, de moment, ja són una dotzena de socis. Ara, el collectiu busca aconseguir els 1.800 socis que consideren necessaris per tirar endavant la iniciativa. El supermercat tindr un format democrtic i participatiu, i donar prioritat als productes sostenibles i de proximitat. Segons han explicat els seus impulsors, en un supermercat cooperatiu, són els socis qui, amb el seu temps, mantenen l'engranatge del negoci. És a dir, treballen en tasques del supermercat per abaratir el cost dels productes. La intenció és obrir el nou supermercat a finals d'aquest any, i es vol ubicar al Mercat Puigmercadal de Manresa.

Situat al barri de Brooklyn des de fa més de 40 anys, Park Slope Food Coop de Nova York compta amb 17.000 socis compromesos a treballar-hi tres hores al mes. La reducció de la despesa en salaris ha perms abaixar el preu dels productors i atraure més gent. Els productes que s'hi ofereixen, d'altra banda, provenen de l'agricultura ecolgica i de proximitat, i tenen certificació tica. Aquest és l'exemple en el qual s'emmirallen els impulsors del supermercat cooperatiu de Manresa. Un grup de 12 persones que aposta per oferir a la capital del Bages una alternativa de consum, un supermercat on es pot trobar tot tipus de producte en l'horari habitual de comer. En aquesta cooperativa, són els socis els qui aporten una part del seu temps calculen unes tres hores al mes- per poder abaratir el preu dels productes que es troben al local i decidir quins productes s'hi ofereixen. Tot i que encara s'han de definir, els criteris amb els quals treballar el nou supermercat són els de proximitat i sostenibilitat, per seran els seus socis els qui decidiran en qu s'aposta. Segons ha explicat un dels impulsors, Francesc Rota, l'objectiu és "deixar de ser persones passives per convertir-nos en agents actius d'aquest consum".De moment per, el futur supermercat té encara decisions per prendre. D'una banda, ha d'aconseguir els 1.800 socis que consideren necessaris per impulsar el negoci i, de l'altra, la seva ubicació. El collectiu té els ulls fixats al Mercat Puigmercadal de Manresa per la seva centralitat i perqu, darrera, hi hauria el suport de l'Ajuntament. De moment, compten amb el vistiplau de l'Ajuntament, tot i que el projecte s'ha de licitar i ells optaran al concurs públic. Atraure socis El collectiu té clar que, per fer viable la iniciativa, els cal la implicació de la gent i, per aix, fan una crida per tal d'atraure nou socis. De moment, tornaran a projectar el documental 'Food Coop' dimarts 28 de maig a la Plana de l'Om. A més, durant la Festa del Riu, el prxim 1 de juny, tindran una parada per donar a conixer la iniciativa i captar nous socis.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés