Publicado 23/09/2020 13:55

La collecció d'art de Tatxo Benet per la llibertat de creació i pensament arriba a Lleida

Pla general on es pot veure l'obra 'Silence Bleu' de Zoulikha Bouabdellah, a la mostra 'Censored' de Tatxo Benet, a la Panera de Lleida, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal)
Pla general on es pot veure l'obra 'Silence Bleu' de Zoulikha Bouabdellah, a la mostra 'Censored' de Tatxo Benet, a la Panera de Lleida, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal) - Oriol Bosch (ACN)

La Panera i el Museu de Lleida acullen un total de 31 peces que han patit diverses formes de censura

ACN

Lleida.-'Línies vermelles. La censura a la collecció de Tatxo Benet' és la mostra que a partir de dissabte 26 de setembre es podr veure al Centre d'art la Panera i al Museu de Lleida. El muntatge ofereix un total de 31 peces i ser la primera vegada que el públic podr descobrir aquesta singular collecció dedicada a obres d'art que han patit diverses formes de censura. 'Censored' reuneix artistes tant diversos com Ai Wei Wei, Charo Corrales, Robert Mapplethorpe, Abel Azcona, Larissa Sansour, Antoni Tpies o Pablo Picasso. Tatxo Benet va inaugurar la collecció amb la pea 'Presos polítics de l'Espanya contempornia' de Santiago Sierra, després de ser retirada d'ARCO de Madrid, i des d'aleshores no ha parat de créixer amb obres d'arreu del món.

Tot i que la primera pea de la collecció de Benet va ser la dels presos independentistes, el mateix empresari ha explicat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la mostra que va ser a partir de l'obra 'Silence Bleu' de Zoulikha Bouabdellah, que va decidir comenar a investigar per internet per veure com afectava la censura a diferents obres d'arreu del món. Ha assegurat que li va "impressionar molt" veure el que va passar amb aquesta obra determinada, que és de gran format i requereix un espai gran per ser exposada. 'Silence' est formada per un conjunt d'estores amb sabates al damunt i vol servir per homenatjar la fermesa de les dones rabs. Tot i que va ser exposada a diversos pasos, l'any 2015 va ser censurada a París, poc després dels atemptats terroristes que hi va haver a Frana.L'objectiu de Tatxo Benet és crear un museu per exhibir totes aquestes peces, per mentre segueix la recerca d'ubicacions, l'equip de 'Censored' vol organitzar exposicions temporals arreu per donar visibilitat a la collecció i Lleida ha estat la primera parada.L'exposició ha estat comissariada per Clia de Diego (directora de La Panera) i el director de la collecció i galerista Benito Padilla. De Diego ha explicat que l'objectiu de la mostra no és "presentar les peces per provocar" sinó que es vol obrir un debat de reflexió sobre els motius que han portat a qu hi hagi hagut escndols després de la seva creació. Al muntatge no hi falta l'espectacular 'Shark' de David Cerny que representa Sadam Huseín dins una peixera; la installació 'Always Franco' d'Eugenio Merino o la polmica pea d'Abel Azcona sobre la pederstia entre moltes altres. A 'Censored' cada pea té la seva histria. Algunes van donar la volta al món com la monumental 'Partenón de libros' de Marta Minujín; d'altres van canviar la directiva de tot un museu com la pea 'Not dressed for conquering' d'Inés Doujak que va comportar la dimissió de Bartomeu Marí, aleshores director del MACBA). La collecció de Tatxo Benet continua creixent i ja en formen part més de 100 peces entre pintures, escultures, installacions, gravats, fotografies i peces audiovisuals. Algunes provenen d'Espanya, altres de Frana, Turquia, Argentina, Xina o Estats Units. Totes les obres han patit la censura per motius polítics, religiosos, socials, morals o culturals. La mostra que es pot visitar a la Panera s'estén també a un parell de sales del Museu de Lleida, vol posar l'accent en les histries de censura, i per tant en la repressió a la llibertat d'expressió que envolta les peces. Precisament al Museu de Lleida hi ha la dels 'Presos Polítics' que és el primer lloc de Catalunya on es va exposar després que Tatxo Benet la comprés. En aquest sentit, l'empresari lleidat ha assegurat que l'obra estar exposada en aquest equipament fins que els presos siguin alliberats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés