Publicado 19/07/2019 14:19CET

La Clínica Girona és la primera de l'Estat que incorpora un robot per millorar la diagnosi del cncer de prstata

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'aparell, que ha costat 125.000 euros, permet fer bipsies més precises en ressonncies magntiques i amb menys punxades

ACN

Girona.-La Clínica Girona s'ha convertit en el primer a l'Estat que utilitza un sistema robtic de ressonncia magntica per fer bipsies de prstata i en el cinqu a nivell europeu. Es tracta d'un sistema molt més precís que permet dirigir la bipsia sobre la lesió on se sospita que hi ha el cncer per mitj d'un robot directament des de l'aparell de ressonncia magntica. Concretament, l'aparell robtic permet dirigir l'agulla amb precisió en el mateix equip de la ressonncia magntica i d'aquesta manera es millora en la diagnosi del pacient. Aquest divendres s'ha presentat de forma oficial. El robot ha costat 125.000 euros.

Segons han explicat al centre aquest divendres, cada cop es recomana més l'ús de bipsies dirigides com les que a partir d'ara ha comenat a practicar el centre sanitari gironí. El cncer de prstata és el més freqüent entre els homes per la taxa de mortalitat és fora baixa (entre un 2 i un 3%). Aix es deu a que hi ha un tipus de cncer que és poc agressiu i molt més freqüent mentre que el que és més agressiu i potencialment mortal és menys habitual. Fins ara, la metodologia per diagnosticar aquest tipus de cncers era fer bipsies sistemtiques "a cegues" a través d'una ecografia transrectal. En els últims deu anys, per, les tcniques de ressonncia magntica (RM) han evolucionat per ser més precisos a l'hora de localitzar amb més fiabilitat la presncia d'un tumor agressiu de prstata. De fet, aquestes tcniques eviten haver de fer bipsies innecessries quan no s'est davant d'una sospita de cncer tot i que el pacient tingui a un antigen prosttic específic (PSA). Sovint, aquest valor és elevat per una hipertrfia de la prstata i no pas per un cncer. El nou aparell robtic que ha adquirit Clínica Girona amb un cost de 125.000 euros permet dirigir l'agulla amb precisió en el mateix equip de la ressonncia magntica i d'aquesta manera es millora en la diagnosi del pacient. Al mateix temps, també es redueix el dolor del pacient ja que només rep dues puncions i no una desena com passa amb el sistema habitual. Així ho ha explicat el doctor Joan Carles Vilanova, que és el director mdic del servei de Ressonncia magntica del centre juntament amb Joaquim Barceló.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés